Iarna se apropie cu pași repezi, motiv pentru care toți șoferii care circulă cu vehiculele lor trebuie să le pregătească pentru sezonul rece. În acest sens, este important ca toate mașinile să fie echipate cu roți de iarnă, mai ales dacă vor circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. În caz contrar, șoferii pot rămâne fără talonul auto! Află detalii mai jos, în articol.
În primul rând, schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă reprezintă o siguranță în trafic, atât pentru șoferul care circulă cu propriul vehicul, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Codul Rutier prezintă această regulă șoferilor, iar cei care nu o vor respecta se pot trezi fără talonul auto. Pentru că iarna se apropie, temperaturile scad încet, dar sigur, în termometre, iar în anumite zone ale țării deja au căzut și primii fulgi de nea, șoferii care circulă pe astfel de drumuri trebuie să ia în considerare serios schimbarea anvelopelor.
Șoferilor le revine obligația de a-și schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă, tocmai pentru a exista, în primul rând, siguranță. Atât cea proprie, cât și a celor din trafic. De reținut faptul că șoferii au obligativitatea ca autoturismele lor să fie echipate în special pentru drumurile acoperite cu zăpadă, gheață, polei, indiferent de sezon.
Vezi și CAPCANELE DIN NOUL COD RUTIER! RĂMÂI FĂRĂ PERMIS INSTANT, DACĂ NU ŞTII NOUA REGULĂ
În plus, potrivit Codului Rutier, autovehiculele care au o greutate de peste 3,5 tone trebuie să aibă dispozitive antiderapante. În cazul în care șoferii nu vor respecta regulile impuse de autorități, atunci aceștia vor fi sancționați.
Potrivit Codului Rutier, șoferii care nu respectă regulile pot fi sancționați între 9 și 20 de puncte de amendă, iar certificatul de înmatriculare sau înregistrare al mașinii va fi reținut. Odată ce sancțiunea este aplicată unui șofer, acesta va primi un document prin care se arată lipsa dreptului de circulație. Mai mult decât atât, nu mulți șoferi știu faptul că în Codul Rutier este stipulat și un alt aspect, și anume faptul că trebuie să aibă în mașină săculeț cu nisip și o lopată. Acestea vor fi utilizate pentru deszăpezire.
În anul 2022, un punct de amendă valorează 145 de lei, iar cei care nu vor respecta legea rutieră, vor avea de plată între 1305 și 2900 lei. În condițiile în care ești șofer și nu ai respectat legea în acest sens și primești amendă, poți plăti jumătate din aceasta în termen de 15 zile. În plus, talonul, care îți va fi oprit, se va restitui doar dacă demonstrezi, printr-o dovadă, că autoturismul este echipat corespunzător.
Sursă foto: Pixabay