Greșeala care dublează caloriile zacuscăi. Nutriționistul ne învață cum să o gătim corect

Publicat: 07/10/2024 | 14:57
Zacuscă. Sursă foto: Arhivă Cancan

Toamna aduce în prim-plan preparatele tradiționale specifice acestui anotimp, iar zacusca, murăturile și gemurile devin vedetele bucătăriilor românești. Deși aceste rețete de sezon sunt apreciate pentru gustul lor autentic, întrebarea care se pune este cât de sănătoase sunt ele, în funcție de modul de preparare. Citește articolul pentru a afla greșelile care dublează caloriile zacuscăi!

Nutriționistul Ana-Maria Demetrescu explică ce trebuie să știm despre zacuscă, unul dintre cele mai populare preparate, și oferă sfaturi pentru a o transforma într-un aliment hrănitor, fără riscuri pentru sănătate. 

Greșelile care dublează caloriile zacuscăi

Nutriționistul Ana-Maria Demetrescu a vorbit pentru WOWbiz.ro. Ea ne atrage atenția asupra modului în care zacusca, un preparat tradițional popular în această perioadă, poate fi atât o opțiune sănătoasă, cât și un aliment greu de digerat, în funcție de cum este preparat și consumat. 

„Zacusca, în primul rând, este un preparat sănătos dacă ne gândim că la bază stau legumele, legumele care în această perioadă au maximul de proprietăți. Ele conțin multă apă, iar gătite prin coacere sau fierbere, produsul finit este foarte bun din punct de vedere nutritiv” , a declarat nutriționistul Ana-Maria Demetrescu pentru sursa citată.

Cu toate acestea, ea subliniază că zacusca poate deveni foarte calorică atunci când gospodinele adaugă o cantitate excesivă de ulei și prăjesc legumele. 

„Dacă ținem cont, însă, de faptul că unele gospodine pun o cantitate mare de ulei și prăjesc aceste legume, atunci vorbim de un produs caloric.

Dacă ne gândim la felul în care servim zacusca, pentru că majoritatea persoanelor o servesc la micul dejun și cu pâine, chiar pâine albă și poate mai mult de două felii, atunci clar acest aliment are multe calorii, vorbim despre o digestie greoaie și dintr-un aliment care ar trebui să ne hrănească și să fie un aliment cu puține calorii, îl transformăm într-unul greu de digerat.”, a mai adăugat.

CITEȘTE ȘI: Fructul pe care îl poți consuma la dietă. Are foarte puține calorii, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic: ”Desert echilibrat!”

Demetrescu subliniază și importanța procesului de preparare și igienizare, pentru a evita riscuri precum indigestia sau crampele abdominale. 

„Mai trebuie să ținem cont și de modul de preparare. Adică să spălăm foarte bine legumele, la fel să avem grijă și ca borcanele să fie foarte bine spălate și să sterilizăm, de asemenea, produsul final. Dacă nu, ne putem trezi cu anumite crampe, dureri abdominale sau o indigestie. Tot din această cauză, trebuie să fie și foarte bine gătite legumele.”, a continuat Ana-Maria Demetrescu.

NU conservanților naturali și condimentelor din comerț

Un alt aspect important este evitarea conservanților artificiali și a condimentelor din comerț. 

„Sunt foarte multe rețele, mai nou, în care se adaugă și diferiți conservanți și atunci, dacă folosim conservanții artificiali sau condimentele din comerț, cele la pliculeț, atunci nu mai vorbim despre un produs sănătos. Bine ar fi să fie doar legumele care să fie fierte sau coapte, o cantitate foarte mică de ulei, dacă este, și foarte puțină sare.”, a mai adăugat.

Ana-Maria Demetrescu atrage atenția asupra cantității de sare și prăjeală folosită în prepararea zacuscăi. 

Mare atenție la sare, pentru că multe gospodine pun prea multă sare, tocmai ca să nu se strice, după cum zic ele. Mare atenție și la prăjeală, dar și la bulion, sos de tomate, pentru că împiedică foarte mult digestia.” , a mai spus pentru sursa citată.

Concluzia nutriționistului este clară: zacusca poate fi un aliment sănătos, dar doar dacă este preparată corect și consumată cu măsură. 

CITEȘTE ȘI: Alimentul pe care românii îl consumă zilnic, dar dr. nutriționist Mihaela Bilic nu-l recomandă nimănui: ”Ne îmolnăvește și ne îmbătrânește”