Greșeala banală pentru care șoferii români pot primi amendă de 1.000 de lei
Anul 2023 a adus o serie de modificări și completări ale Codului Rutier. De data aceasta, șoferii români pot primi o amendă de 1.000 de lei, pentru o greșeală banală în trafic. Conducătorii auto trebuie să respecte o regulă, atunci când pornesc cu autoturismele la drum. Altfel, se pot afla în situația de a fi sancționați aspru de polițiști. Iată mai jos, în articol, despre ce este vorba.
Conducătorii auto trebuie să aibă un anumit comportament, în momentul în care se află în trafic. Codul Rutier a suferit o serie de modificări și completări, până în acest moment, iar șoferii care nu se conformează noilor reguli riscă să fie sancționați aspru. De data aceasta, șoferii români pot primi o amendă de 1.000 de lei, dacă nu respectă o regulă simplă. Mulți fac această greșeală banală în trafic și nu realizează că ar putea să îi pună în pericol, în anumite circumstanțe.
Șoferii pot primi o amendă de 1.000 de lei, dacă nu au geamurile curate
Schimbarea în Codul Rutier este legată, de data aceasta, de modul în care se prezintă geamurile vehiculului. Mai cu seamă, legea arată că șoferii pot fi amendați, dacă au parbrizul, luneta și geamurile laterale murdare. Pentru că, în această situație, vizibilitatea este estompată și redusă. În condițiile acestea, ar putea fi pusă în pericol siguranța în trafic.
Astfel că, șoferii au obligația de a „menține permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”. Dacă nu se conformează noii reguli, atunci șoferii români pot fi sancționați. Este vorba despre amenda din clasa a III-a de sancțiuni, între 870 și 1.160 de lei. În momentul în care pleci la drum cu mașina, asigură-te că ai geamurile curate și vizibilitatea nu este afectată. În acest mod, scapi și de o eventuală amendă!
Ce alte modificări a suferit Codul Rutier
De altfel, nu este singura modificare adusă Codului Rutier. Pe lângă greșeala banală, care poate aduce o amendă de 1.000 de lei unui șofer, mai există alte reguli noi ce trebuie respectate.
De exemplu, șoferii trebuie să știe și cum se circulă corect într-un sens giratoriu. Până acum, conducătorii auto ieșeau direct de pe banda a doua sau a treia a sensului giratoriu. Este o „practică veche” care putea pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. Vezi aici cum se circulă corect într-un sens giratoriu.
Pe de altă parte, conducătorii auto trebuie să utilizeze corect faza scurtă, în trafic. Această regulă este destinată atât conducătorilor autovehiculelor, cât și celor ai tractoarelor agricole sau forestiere. Faza scurtă trebuie utilizată pe toate drumurile publice, naționale, județene, europene, expres și autostrăzi. Intră aici să descoperi mai multe detalii.
Sursă foto: Facebook