Greșeala banală din trafic pentru care primești o amendă de până la 435 de lei. Ce trebuie să știe atât șoferii, cât și pasagerii
O greșeală banală din trafic ar putea să îți aducă o amendă de până la 435 de lei. Există o regulă general valabilă pe care atât șoferii, cât și pasagerii trebuie să o respecte. În primul rând, pentru siguranța proprie. Iată mai jos, în articol, ce arată Codul Rutier.
Codul Rutier are reglementate reguli pe care șoferii trebuie să le respecte îndeaproape. Printre acestea se află și o regulă general valabilă atât pentru conducătorii auto, cât și pentru pasageri. În condițiile în care nu este respectată, există posibilitatea ca viețile să le fie puse în pericol. Este vorba despre purtarea centurii de siguranță. Atât șoferul, cât și pasagerul din dreapta conducătorului auto, dar și cei de pe bancheta din spate trebuie să poarte centura. În caz contrar, nu doar că s-ar putea afla în fața anumitor riscuri, ci și pot primi amendă.
Amendă de până la 435 de lei pentru această greșeală banală din trafic
Despre acest aspect a oferi informații chiar Brigata Rutieră. Pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne, într-un videoclip, reprezentanții au reamintit faptul că purtarea centurii de siguranță reprezintă o obligație. Iar amenzile pot fi usturătoare. În cazul în care nu este respectată această regulă, atunci amenda pornește de la 290 de lei și poate ajunge până la 435 de lei.
„Dacă ești pasager într-un autovehicul, centura de siguranță nu este opțională. Purtarea centurii de siguranță este obligatorie pentru pasagerii de pe bancheta din spate, la fel cum este pentru pasagerul de pe locul din dreapta față și pentru șofer. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă cuprinsă între 290 de leiși 435 de lei, amendă pe care o rimește pasagerul, nu șoferul”, transmite Poliția.
Informații despre amenzile de circulație
Un punct-amendă are valoarea de 145 de lei, la momentul actual. Valoarea minimă a unei amenzi ar putea ajunge la 660 de lei, din luna octombrie, dacă se va aplica majorarea.
Există cinci clase de sancțiuni și amenzile de circulație se pot împărți astfel:
– Clasa I (2 sau 3 puncte-amendă): între 290 și 435 de lei;
– Clasa II (4 sau 5 puncte-amendă): între 580 și 725 de lei;
– Clasa III (între 6 și 8 puncte-amendă): între 870 și 1.160 de lei;
– Clasa IV (între 9 și 20 de puncte-amendă): între 1.305 și 2.900 de lei;
– Clasa V (persoane juridice, între 21 și 100 de puncte-amendă): între 3.045 și 14.500 de lei.