Există o greșeală banală pe care o poți face în trafic și care îți poate aduce o amendă de până la 2.900 de lei. Este vorba despre o contravenție prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni din Codul Rutier. Șoferii trebuie să aibă foarte mare grijă! Vezi mai jos, în articol, toate detaliile.
Te-ai gândit, vreodată, cum poți pleca la drum cu patrupedul tău? Există o reglementare, în acest sens, legat de modul în care pot fi transportate animalele. Dacă, de exemplu, ai un câine și dorești să călătorești cu el pe o distanță lungă, trebuie să ai în vedere anumite aspecte. În primul rând, animalul nu poate fi plasat pe locul din dreapta șoferului.
Așa cum arată legea și în capitolul referitor la Răspunderea Contravențională, în cadrul articolului 102, (1), această greșeală banală în trafic se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni. Legea arată că nu ai voie să transporți animalele pe locurile din față ale vehiculelor. De altfel, nu le este permis copiilor de până la vârsta de 12 ani să stea pe locul din dreapta șoferului, în timpul rulării autoturismului. De asemenea, transportul celor mici trebuie să fie efectuat în condiții depline de siguranță. De aceea, se recomandă ca transportul lor să fie efectuat în scaune dedicate pentru copii (scoica auto, de exemplu). În cazul în care conducătorii auto nu îndeplinesc aceste reguli în trafic, atunci vor fi sancționați potrivit legii.
În Codul Rutier este stipulată următoarea speță: „Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (…) transportul copiilor în vârstă de până la 12 ani sau al animalelor pe locurile din față ale vehiculelor”, arată lege5.ro.
Șoferii care se abat de la aceste reguli pot fi sancționați cu amendă între 1.305 lei și 2.900 de lei. De asemenea, nici șoferul și nici persoana care ocupă locul din dreapta, față, nu poate ține în brațe un animal de companie, în timpul rulării pe șosele. Acest aspect ar putea deveni periculos.
De altfel, mai există o altă regulă pe care șoferii trebuie să o respecte îndeaproape. Există o nouă modificare a Codului Rutier, care a intrat în vigoare recent. Aceasta face referire la utilizarea luminilor de întâlnire, în timpul zilei. Indiferent de vehiculul care este manevrat, luminile trebuie să fie pornite. Regula este aplicabilă pe toate categoriile de drumuri publice, potrivit legii 168 din 12 iunie 2023 din Codul Rutier. Mai multe detalii regăsești la acest link.
Vezi și VITEZA LA CARE SE SUSPENDĂ PERMISUL DE CONDUCERE ÎN 2023. UN NOU PRAG APARE ÎN ROMÂNIA
Sursă foto: colaj Pixabay