Pe langa esentialele vitamine si saruri minerale, ca sa te mentii in forma si sa fii eficient pe tot parcursul zilei, ai nevoie si de grasimi. Dar nu orice grasimi. Cele bune contin o cantitate mare de acizi grasi nesaturati si se regasesc in compozitia chimica a multor alimente.
Omega 3 si Omega 6
Nu este usor sa faci fata tuturor cerintelor, atributiilor si responsabilitatilor de peste zi. Mai ales acum, cand majoritatea produselor alimentare au la baza grasimi rele, care cresc riscul obezitatii si al afectiunilor asociate. Se stie ca in general grasimile fac rau organismului, punand in dificultate inima, ficatul, pancreasul si creierul. Nu si daca stii ce fel de grasimi sa consumi. Omega 3 si Omega 6 sunt grasimi polinesaturate, care nu trebuie sa-ti lipseasca de la masa. Pentru ca organismul nu le poate produce, singurul mod de a le asimila este sa le introduci prin alimentatie. Zilnic, cel putin 25% – 30% dintre calorii este bine sa provina din grasimi nesaturate.
De unde iei grasimile bune
Exista o gama vasta de alimente care iti ofera necesarul zilnic de grasimi bune. Cel mai mare continut de Omega 3 si Omega 6 se afla in: nuci;alune;seminte de floarea-soarelui;margarinele introduse recent pe piata;ulei de rapita;floarea-soarelui;masline; seminte de in;somon;ton;hering;avocado;seminte de dovleac.
Iti protejeaza inima, vederea si creierul
Omega 3 si Omega 6 contribuie la mentinerea sanatatii inimii, la pastrarea lipidelor din sange in limite normale si la imbunatatirea aspectului general al parului si al pielii.
In plus, grasimile bune iti stimuleaza activitatea creierului si te ajuta sa ai o memorie foarte buna, chiar si dupa multe ore de lucru in conditii de stres. Nici copilului tau nu trebuie sa-i lipseasca aceste grasimi din alimentatie. Ele ii asigura dezvoltarea vederii, a sistemului nervos, a creierului si ii stimuleaza cresterea in inaltime.