Gigi Becali, prezent la înmormântarea marelui Ion Dichiseanu. Latifundiarul din Pipera a ajuns la Cimitirul Bellu
Astăzi, maestrul Ion Dichiseanu este condus pe ultimul drum. Marele actor urmează să-și doarmă somnul de veci în Cimitirul Bellu, iar în aceste momente are loc slujba religioasă la care participă sute de oameni care l-au iubit și l-au admirat.
Printre cei care au vrut să-și ia „rămas bun” de la Ion Dichiseanu s-a numărat și Gigi Becali. Acesta a ajuns la Cimitirul Bellu pentru a-i aduce un ultim omagiu marelui actor.
„Aveam așa o prietenie cu el, mai venea pe la mine, mai vorbeam. Era credincios. Să-l ierte Dumnezeu” a spus Gigi Becali, la ieșirea din capelă.
A făcut parte din “tripleta de aur” a Teatrului Nottara
Unul dintre cei mai iubiți actori din România, Ion Dichiseanu, s-a stins din viață pe 20 mai, la vârsta de 87 de ani, dintre care peste 40 de ani i-a petrecut pe scena Teatrului Nottara. A făcut parte din celebra “tripletă de aur” a Teatrului Nottara, alături de George Constantin și Cristea Avram și a jucat zeci de roluri care i-au adus gloria.
Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1959 și a plecat, împreună cu toată promoția lui, la Teatrul din Botoșani, unde au fost repartizați. După un timp, a fost chemat la București și a primit rolul principal din Antoniu și Cleopatra. Și așa a început un traseu extraordinar în Teatrul Nottara, unde, în cele peste patru decenii, cât a urcat pe scenă, a jucat roluri rămase în istoria teatrului românesc.
Ion Dichiseanu, carieră de succes în teatru și cinematografie
După Antoniu, i s-a oferit rolul lui Alioșa în Frații Karamazov, în anul 1962, ambele spectacole în regia lui George Teodorescu. Tot în 1962, a jucat, în regia lui Radu Penciulescu, Steaua polară de Sergiu Fărcășan și rolurile au continuat în mari spectacole precum: Oedip rege de Sofocle, regia Mircea Marosin (1964), O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia George Rafael (1966), Othello de W. Shakespeare, regia Cornel Todea (1969), Timon din Atena de W. Shakespeare, regia Dinu Cernescu (1978), Coriolan de W. Shakespeare, regia Dinu Cernescu (1979), Citadela sfărâmată de H. Lovinescu, regia Mihai Berechet (1984), Misterele Londrei, un musical după Pygmalion, de G.B. Shaw, regia Dominic Dembinski (1995), Îngeri în America de Tony Kushner, regia Theodor-Cristian Popescu (1999), Ce frumos e în septembrie la Veneția de Teodor Mazilu, regia Nicolae Scarlat (2001), Sărbători fericite de Jean Poiret, regia Dinu Cernescu (2003).
Ion Dichiseanu a avut și o importantă carieră în cinematografie, jucând în peste 50 de filme, iar a doua iubire a vieții lui, pe lângă teatru, a fost muzica, la concerte umplând săli și stadioane întregi. A publicat volumele “Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză” și “Am fost rivalul regelui’.
În anul 2019, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer. De asemenea, a fost ales Cetățean de Onoare al orașului Adjud, unde, de altfel, s-a născut.