Cu toții am auzit despre ghimbir, dar nu toată lumea știe și ce proprietăți uimitoare are, atât în rețete delicioase, cât și folosit pentru sănătate și dietă. Iată tot ce trebuie să știi despre ghimbir și ale sale proprietăți.
Despre ghimbir se știe că este folosit în întrega lume, atât sub formă de condiment, pentru că, dozat corespunzător, are un gust minunat, dar și în diferite rețete de slăbit, ori remedii naturiste. Asta pentru că, dincolo de alte multe proprietăți, ghimbirul este considerat o plantă vindecătoare.
Ghimbirul sau Zingiber officinale, așa cum este denumit științific, este o plantă care își are originile în pădurile tropicale din Asia de Sud și este folosită de secole atât în alimentație, pentru a condimenta mâncarea, cât și ca suport în medicina naturistă. Ghimbirul este folosit atât în bucătăria internațională, cât și în cure pentru menținerea sănătății.
Doza recomandată de ghimbir variază în funcție de efectul benefic urmărit, iar în cazul pudrei, extractului, tincturii, capsulelor sau a uleiului de ghimbir se pot consuma 2 g/zi sau 4 căni de ceai/zi.
Este bine de știut că atunci când rădăcina de ghimbir este fiartă, gustul iute este mai intens, iar aroma specifică a ghimbirului scade, pentru că prin procesul de fierbere se elimină o parte din uleiurile volatile.
Ghimbirul este un ingredient apreciat în special în bucătăria orientală, iar principiile sale active îi conferă proprietăți benefice în diferite afecțiuni, precum indigestia, greață sau răceală. Ghimbirul conține și o substanță denumită zingibain, despre care se crede că ar distruge paraziții și ouăle acestora.
Ghimbirul este un produs benefic pentru sistemul digestiv, purifică organismul, tractul gastro-intestinal, intestinul subţire şi gros, ficatul și elimină viermii intestinali. Mai mult decât atât, ghimbirul reduce grăsimea nesănătoasă din corp, ajută în eliminarea excesului de grăsime din anumite zone ale corpului, în special cea de pe abdomen şi coapse.
Ghimbirul are un efect termogenic asupra corpului, ceea ce înseamnă că activează metabolismul. Astfel, are loc o intensificare a procesului de ardere a caloriilor. Dacă este consumat în combinaţie cu lămâie, efectele benefice se dublează. Folosite împreună, aceste două ingrediente ajută rapid la eliminara depozitelor de grăsime din corp şi, implicit, la combaterea kilogramelor în plus.
Pune pe foc o cană de apă, iar când începe să dea în fiert, adaugă o felie subţire de ghimbir, care poate fi dată prin răzătoare. Închide focul şi lasă amestecul la infuzat 5-10 minute. Apoi, adaugă sucul de la o lămâie. Ceaiul se bea dimineaţa, pe stomacul gol.
Încearcă aceste reţete de slăbit cu ghimbir şi lămâie şi vei vedea efectele dorite în scurt timp. În timpul unei diete cu ghimbir e important să nu consumi mai mult de 1.800 de calorii în fiecare zi. De asemenea, trebuie să renunți la alimente care conțin multe calorii, mai ales la prăjeli și produse procesate. Nu uita să faci mișcare, cel puțin 30 de minute pe zi. În plus, evită consumul de sare în exces.
Citește și: DIETA DANEZĂ. MENIU, RISCURI ȘI MENȚINERE CU DIETA DE SLĂBIT DANEZĂ
În fostele colonii britanice-Canada, Australia, Jamaica sau Kenya-se consumă așa-numită bere din ghimbir (ginger beer). Această este o băutură non-alcoolică. În Thailanda, de exemplu, ghimbirul se rade, apoi se amestecă împreună cu alte condimente pentru prepararea pastei de curry.
Ghimbir la deserturi. Biscuiţii de casă cu cereale şi scorţişoară prind un gust şi mai bun dacă adaugi în aceştia ghimbir ras. Chiar şi banala salată de fructe devină mai delicioasă dacă o asezonezi cu un pic de ghimbir. Gustul picant şi aroma inedită potenţează gustul fructelo
Ceai de ghimbir – Este foarte important să se consume rădăcina de ghimbir, nu pliculeţele cu prafuri destul de incerte ca origine. Găseşti în supermarket astfel de bucheţele de ghimbir, care nu sunt scumpe şi nici nu se oxidează foarte repede. Se ia o bucată de rădăcină (aproximativ 5 cm), se spală bine sub jet de apă rece, se dă prin răzătoare. Se pune la fiert un litru de apă şi când fierbe apa se adaugă ghimbirul răzuit. Se lasă să fiarbă timp de un minut, apoi se stinge focul şi se lasă acoperit 30 de minute, după care se strecoară şi se consumă în funcţie de necesităţi.
Ghimbir murat se folosește în foarte multe rețete, mai ales în bucătăria japoneză.
Fiind un aliment natural, consumul de ghimbir nu este periculos dacă este consumat în dozele recomandate. Pentru a evita orice neplăceri, mai ales în cazul în care suferi de o afecțiune cronică sau dacă ești însărcinată este indicat să ceri sfatul medicului tău înainte de a consumă ghimbir. Deși se spune că ghimbirul este bun pentru ameliorarea grețurilor în sarcină, medicii nu sunt pe deplin de acord cu acest lucru. Ghimbirul conţine stimulente naturale foarte puternice, care ar putea duce la contracţii premature. Prin urmare, ar trebui să evitaţi ghimbirul în timpul sarcinii.
Dacă luaţi orice medicament pentru vreo boală, consultaţi întotdeauna medicul dacă vreţi să consumaţi ghimbir. În cazul în care suferiţi de hemofilie şi sunteţi sub tratament, trebuie să ştiţi că ghimbirul anulează efectul medicamentului. E riscant să combini ghimbir şi anticoagulante, beta-blocante şi medicamente pe bază de insulina.
Mare atenţie în cazul diabeticilor deoarece ghimbirul consumat în exces poare reduce drastic nivelul de zahâr din sânge cauzând hipoglicemie.
Ghimbirul consumat în starea sa naturală este considerat sănătos şi fără a prezenta pericole în marea majoritate a cazurilor. În unele cazuri există posibilitatea de a accentua simptomele de reflux gastroesofagian.