În ultima perioadă, majoritatea regiunilor din țară sunt traversate de ploi torențiale, vânt puternic și furtuni. De exemplu, în noaptea de 3 spre 4 aprilie 2023, furtuna a făcut ravagii în Capitală. Însă, tu știi ce trebuie să faci în condițiile în care un asemenea fenomen meteo te prinde pe stradă? Iată mai jos, în articol, un ghid util pentru fiecare cetățean!
Există o serie de reguli ce ar trebui respectate de fiecare cetățean, în momentul în care are loc o furtună. Un asemenea fenomen meteorologic ar putea provoca pagube atât materiale, cât și umane, motiv pentru care există câțiva pași salvatori ce trebuie urmați.
IGSU transmite, de fiecare dată, recomandări pentru cetățeni, în momentul în care există fenomene meteorologice nefavorabile ce ar putea pune în pericol viața. Și de data aceasta, după furtunile care au avut loc în ultimele zile în România, au fost transmise câteva sfaturi.
Înainte de producerea evenimentului (furtuna, în acest caz), este recomandat ca obiectele și ramurile uscate să fie îndepărtate din timp. Pe de altă parte, dacă furtuna se apropie, trebuie să întrerupi activitățile pe care le faci în aer liber și să intri în casă, în mașină sau într-o încăpere în care să te adăpostești. Ferestrele și ușile trebuie să fie închise, iar în timpul unei furtuni este recomandat să nu utilizezi apa, dușurile sau sălile de baie. Dacă ai nevoie să faci un apel, utilizează telefonul mobil, și nu pe cel cu fir. De asemenea, se recomandă să deconectezi aparatele și echipamentele electrice de la priză.
Pe de altă parte, în momentul în care ești prins în furtună, trebuie să te adăpostești într-o clădire, cât mai departe de obiectele, copacii sau crengile ce ar putea să fie dărâmate, în urma condițiilor meteorologice nefavorabile. Dacă furtuna te prinde în zonă deschisă (câmp, de exemplu), stai într-o poziție ghemuită și acoperă-ți urechile și capul cu mâinile. Asigură-te că ai capul între genunchi.
În același timp, dacă furtuna te prinde în pădure, adăpostește-te într-o zonă care are copaci mai puțin înalți. Dacă te afli pe un lac, mergi imediat la mal, iar dacă te afli într-o zonă deschisă, mergi spre zona joasă (vale).
Acest ghid poate fi regăsit pe platforma fiipregatit.ro și poate fi consultat aici.
Sursă foto: Pixabay