Mai nou, oamenii au devenit din ce în ce mai interesați să locuiască în spații mai mici. Acest trend vine și cu provocări, dar și cu o multitudine de satisfacții, deoarece realizezi că nu ai nevoie de foarte multe lucruri pentru a trăi fericit, mai ales că spațiile mici sunt mult mai ușor de întreținut față de cele mari.
Una dintre provocările unei case mici este amenajarea unei bucătării într-un spațiu restrâns. Acest lucru înseamnă că trebuie să devii un mic expert în design de bucătărie, dacă vrei să profiți la maximum de spațiul tău și să nu fi nevoit să renunți la anumite elemente de confort, cum ar fi mașina de spalat vase.
Indiferent cât de mică e bucătăria ta, fie după soartă, fie prin alegere, există multe modalități prin care să îți maximizezi spațiul. În continuare îți vom prezenta o parte din acele trucuri care îți vor ușura viața în cazul în care trebuie să amenajezi o bucătărie mică.
Pentru a te asigura că designul bucătăriei tale se potrivește nevoilor tale, concentrează-te mai întâi pe funcționalitate. Începe prin a te asigura că ai toate aparatele de bucătărie de care ai nevoie și, de asemenea, de zonele de lucru în care să te desfășori.
Dacă electrocasnicele mari se dovedesc a fi o problemă, căutați să economisiți spațiu utilizând aparate la scară redusă. Adică în locul unei plite cu patru ochiuri, poți opta pentru una cu două ochiuri sau în locul unei mașini de spălat vase mare poți alege varianta mai mică a unei mașini de spalat vase incorporabilă.
Aceste aparate inovatoare mai mici pot include sertare pentru frigider și congelator și un mini cuptor cu microunde. Dacă întâmpini probleme în a găsi spațiul de lucru de care ai nevoie pentru a găti în bucătărie, ia în considerare instalarea unei insule de bucătărie la scară mică. De asemenea, poți să te gândești la un blat rabatabil care să fie lipit de perete în restul timpului.
Dacă bucătăria ta mică începe să se simtă claustrofobă și copleșită de dulapuri suspendate, ia în considerare schimbarea dulapurilor superioare cu niște rafturi cu depozitare deschisă pentru a evita senzația de prea puțin aer. Poți să agăți rafturi în punctele esențiale ale bucătăriei, pentru a elibera spațiul de pe blat. În cazul în care ai suficient spațiu pentru dulapuri superiorare, asigură-te că profiți la maximum de spațiul de depozitare disponibil. De exemplu, poți să pui o bandă magnetică pentru cuțite pe interiorul ușii dulapului pentru a agăța acolo toate cuțitele tale.
Un alt truc pentru o depozitare eficientă constă într-un suport pentru vase care se pliază în perete sau care poate fi comprimat și depozitat atunci când nu este folosit. Este foarte important ca blatul bucătăriei tale să nu fie aglomerat pentru a crea iluzia de spațiu. În general, atunci când ai un design de bucătărie mic, este important de reținut că ordinea este esențială pentru a profita la maximum de spațiul de depozitare din bucătărie.
Pentru a prezenta iluzia unui spațiu mai mare, se recomandă și zugrăvirea pereților într-o nuanță deschisă, cât mai apropiată de alb. Această idee poate să nu fie cea mai bună idee pentru cei care tind să facă dezordine în timp gătesc, deoarece asta însemna multă curățenie. Totuși, pereții albi, în completarea corpurilor de mobilier colorate în nuanțe deschise, vor arăta aerisiți și vor crea spațiu suplimentar.
Dacă ești norocos sau norocoasă să ai o vedere frumoasă de la fereastra bucătăriei tale, încearcă să evidențiezi această caracteristică. Atunci când aspectul general al bucătăriei tale este prea înghesuit, cea mai bună opțiune pentru o bucătărie mică este amenajarea unui singur perete. Astfel, perete opus, cel care poate că oferă o vedere mai frumoasă de la fereastră ar putea fi lăsat gol, pentru a scoate în evidență acest lucru.
Bucătăriile au frigiderul, chiuveta, cuptorul, mașina de spalat vase și dulapurile toate aliniate pe un perete. Deoarece acest singur perete va susține în esență toate nevoile tale de bucătărie, ia în considerare cea mai eficientă ordine în care să plasezi aceste elemente. De exemplu, îți sugerăm să îți instalezi chiuveta lângă mașina de spălat vase și să profiți de întreg spațiul peretelui instalând dulapuri din podea până în tavan.
În amenajările bucătăriilor mai mari, la fel ca în orice locuință mai mare, este mai ușor să ascunzi defectele sau să separi stilurile de design interior. Cu o bucătărie mică sau cu o casă mai mică acest lucru poate fi puțin mai complicat. Astfel, îți recomandăm să păstrezi un stil de design unitar pentru întreaga locuință. Pentru a reuși asta, poți să te ajuți de un moodboard cu culorile, piesele de mobilier și materialele pe care trebuie să le ai în vedere.
Adaugă acolo și mostre din tot ceea ce te gândești să utilizezi în designul bucătăriei tale mici pentru a vedea mai bine cum se vor potrivi elementele între ele și dacă vor arăta bine împreună. De asemenea, reține faptul că folosirea aceluiași stil pentru corpurile de iluminat va ajuta la unificarea aspectului și a designului general.