Renumitul seismolog Gheorghe Mărmureanu îi avertizează pe români că va urma un cutremur de peste 6 grade în perioada următoare. Nimeni nu știe însă cu exactitate când se va produce seismul. Directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului arată însă că seisimele mici, precum cel de miercuri nu sunt neobișnuite
Un seism cu magnitudinea de 4,6 s-a produs miercuri la prânz în zona seismică Vrancea și s-a simțit și la București. Gheorghe Mărmureanu a dat lămuriri la TV cu privire la activitatea seissmică
„Nu avem motive de îngrijorare. Un cutremur de 4,6 la 150 de kilometri se înscrie în activitatea seismică normală a zonei Vrancea. Vrancea, repet, este periculoasă atunci când magnitudinea este peste 7,1. Înainte de un cutremur din acesta… 4,5 nu este mare, nu este important. Va fi, oricum, un cutremur, în jur de 6 grade şi ceva„, a spus Mărmureanu.
Cutremur în București! Cât a durat și ce magnitudine a avut!
Cutremurul de miercuri este cel mai puternic înregistrat de la începutul acestui an. Cel mai mare sesism înregistrat vreodată în țară, de 7,3 grade pe scara Richter, s-a produs pe 4 martie 1977. Atunci, România a fost zgudui de cel mai puternic cutremur din ultima jumătate de secol. Seismul care a avut magnitudinea de 7,2 pe scara Richter a avut loc la ora 21.22.22 şi a durat 56 de secunde.
Printre victimele cutremurului s-au numărat şi câteva personalităţi marcante ale ţării noastre: Doina Badea, Toma Caragiu, Alexandru Bocăneţ, prozatorii A. E. Baconski şi Alexandru Ivasiuc.
Imediat după tragedie, dictatorul Nicolae Ceauşescu a deschis „Contul refacerii, solidarităţii şi omeniei“, cunoscut sub numele de „Omenia“, unde toţi oamenii muncii trebuiau să doneze bani pentru reconstrucţia ţării. În ajutorul României au sărit atunci şi ţările străine, care au trimis sume mari de bani pentru reconstrucţia Bucureştiului, oraşul cel mai afectat de cutremur.