Gheorghe Dincă, întâmpinat cu huiduieli la IML, unde a fost dus după ce a acuzat că a fost bătut
Principalul suspect în cazul crimelor de la Caracal, Gheorghe Dincă, a fost dus la Institutul Naţional de Medicină Legală, unde urmează să fie supus unei expertize medicale, după ce a acuzat că a fost bătut în momentul descinderilor.
Gheorghe Dincă, bărbatul de 66 ani din Caracal suspectat că le-a ucis pe Luiza Melencu, 18 ani, şi pe Alexandra Măceşanu, 15 ani, a fost scos de la Penitenciarul Jilava şi dus joi dimineaţă la IML, unde va fi supus unui control medical. El a fost întâmpinat cu huiduieli de câteva persoane prezente la sediul Institutului, fiind recunoscut în momentul transferului.
Dincă a acuzat, în urmă cu două zile, prin avocatul său, că ar fi fost supus unei agresiuni în momentul percheziţiilor şi că resimte dureri. Bărbatul urmează să fie supus şi unei expertize psihiatrice, după cum a anunţat, miercuri, 31 iulie 2019, şeful DIICOT, nefiind deocamdată clar motivul pentru care suspectul a fost adus la INML. Dacă va fi supus expertizei psihiatrice, cel mai probabil expertiza doar va începe astăzi şi va continua în zilele următoare, fiind un proces complex, după cum au explicat specialiștii.
Suspectul va fi supus unui interviu clinic, realizat cu o echipă de psihologi şi psihiatri, urmat de un proces specific în care specialiştii vor stabili cât de coerent este suspectul, dacă manifestă emoţii adecvate la diverse situaţii sau idei expuse, dar îi vor fi applicate şi teste standardizate.
„Psihiatrii nu sunt detectoare de minciuni“, a atras atenţia Gabriel Diaconu, menţionând că există teoretic posibilitatea ca suspectul să inducă în eroare echipa de anchetatori, şi tocmai pentru faptul că expertiza psihiatrică va avea valoare de probă este un proces complex, care va presupune timp.
Între timp dosarul crimelor de la Caracal a fost preluat de la DIICOT – ST Craiova, la structura centrală, care urmează să desfăşoare în continuare cercetările. Şeful DIICOT, Felix Bănilă, a precizat că nu exclude nicio pistă şi că se cercetează inclusiv ipoteza că cele două tinere ar putea fi în viaţă, puţine fiind, până în acest moment, certitudinile din anchetă.
„Prin ordonanţa din 01.08.2019, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism, în temeiul dispozițiilor art. 17 din O.U.G. nr. 78/2016, modificată și completată prin Legea nr. 120/2018 și art. 325 Cod procedură penală, a dispus preluarea dosarului nr. 203/D/P/2019, înregistrat la Serviciul Teritorial Craiova de către D.I.I.C.O.T – Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate. Prin ordonanţă s-a apreciat că, având în vedere complexitatea cauzei, mediatizarea excesivă a acesteia, precum și resursele tehnice logistice și umane necesare aflării adevărului judiciar, preluarea dosarului de la ST Craiova la Structura Centrală a D.I.I.C.O.T. ar contribui la stabilirea corectă a situației de fapt, prin administrarea tuturor probelor necesare și utile cauzei cu respectarea drepturilor procesuale ale părților”, arată DIICOT, într-un comunicat de presă.