Mâine, 20 iulie, creștinii ortodcși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, făcător de minuni și aducător de ploi. Ce tradiții sunt legate de această zi importantă pentru români, dar și ce nu e bine să faci pentru a-ți merge bine, în rândurile de mai jos.
În fiecare an, pe data de 20 iulie, Sfântul Ilie este sărbătorit de milioane de români. Potrivit legendei, ziua este încarcată de o serie de semnificații aparte, iar în unele zone din țară sunt respectate cu strictețe anumite obiceiuri.
Se spune că Sfântul Ilie a fost un gospodar cu o fire aprigă, care a trecut prin experiențe deosebite. Legenda spune că şi-ar fi ucis părinţii veniţi în vizită şi a mers apoi la Dumnezeu pentru a-și cere iertare, primind un car şi un bici de foc pentru a-i ucide pe diavolii care îl stăpâneau. În cele din urmă, a devenit un luptător împotriva răului.
CITEȘTE ȘI: Înălțarea Domnului 2023. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă. Tradiții și obiceiuri
Potrivit tradiției, mâine dimineață este momentul potrivit pentru a culege plante medicinale, în special busuiocul, care este pus, apoi, la uscat în poduri, sub streșini sau în cămări.
De asemenea, tot în această zi se adună plantele folosite în vrăji și farmece, asta pentru că se crede că au o putere specială în acest moment al anului.
Tot în ziua de Sfântul Ilie, femeile duc busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit. Când se întorc acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice.
Un alt obicei respectat cu strictețe de majoritatea românilor este să nu lucreze în ziua în care este sărbătorit Sfântul Ilie. Se spune că el se va înfuria și va aduce multe tunete, fulgere și furtuni violente. De asemenea, nu este bine să deschidem ușile sau geamurile, dacă sunt ploi cu descărcări electrice.
Sursa: creștinortodox.ro