Tot mai mulţi tineri îşi doresc să fie în centrul atenţiei şi recurg la diferite metode pentru a obţine acest lucru în mediul online. Este şi cazul unui băiat care nu a ţinut cont de pericolele la care se expune pentru câteva like-uri pe una dintre reţelele de socializare.
”Dacă până la ora 12.00 strâng 200 de inimioare, lansez asta”, este doar unul dintre anunțurile unui minor din Constanța. Pasionat de materiale pirotehnice, mai exact de cele care sunt interzise din cauza faptului că sunt foarte periculoase, le cumpără de pe internet şi se „laudă” în mediul online. Tânărul scoate pentru aceste achiziţii sume importante cel mai probabil din buzunarele părinţilor, pentru câteva inimioare pe TikTok.
Mai exact, se filmează în timp ce face anumite provocări, aprinde materialele pirotehnice, chiar dacă în jurul său uneori sunt şi alţi oameni.
Pe lângă acest tânăr, au mai fost descoperiţi şi alţii care i-au urmat exemplul şi au făcut „glume” cu prietenii lor.
După cum stabilește legislația în vigoare, anumite articole pirotehnice nu pot fi folosite decât de persoanele cu vârsta de peste 16 ani și doar în anumite condiții. Persoanele care încalcă regulile privind deținerea și utilizarea obiectelor pirotehnice riscă amenzi de peste 5.000 de lei.
Potrivit Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cea care stabilește cadrul legal al utilizării articolelor pirotehnice, o parte dintre acestea pot fi folosite doar de persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani.
Totodată, documentul stabilește și categoriile de articole pirotehnice ce pot fi folosite de către cei cu vârsta de cel puțin 16 ani. Astfel, conform actului normativ, aceste persoane pot deține și utiliza materiale pirotehnice de divertisment ce prezintă un risc scăzut și un nivel de zgomot neglijabil.
Celelalte categorii de materiale pirotehnice pot fi folosite exclusiv de către pirotehnicieni. Potrivit Hotărârii nr. 95/2011, din categoria articolelor pirotehnice ce pot fi utilizate „în exterior, în spaţii restrânse şi (…) exclusiv de către pirotehnicieni” fac parte și petardele, bilele pocnitoare sau pocnitorile săltărețe.
Nerespectarea acestor prevederi legale, adică cea legată de vârsta minimă a utilizatorilor și cea privind categoriile de materiale pirotehnice ce pot fi folosite de către aceștia, reprezintă, după cum stabilește Legea nr. 126/1995, o contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.
Unele dintre aceste articole pirotehnice, mai exact, cele care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, pot fi folosite în spații restrânse sau chiar și în interiorul locuințelor. Concret, în această categorie se încadrează focuri bengale, chibrituri bengale, beţişoare bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, şerpi, scântei, pocnitori cu confeti și bobiţe explozive.
Suplimentar, persoanele suficient de mari pentru a utiliza articolele pirotehnice o pot face “numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului”. De asemenea, aceste materiale nu se pot utiliza:
Persoanele, fie ele fizice sau juridice autorizate, care încalcă una dintre restricțiile de mai sus la utilizarea articolelor pirotehnice de divertisment riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei.
Sursă foto: Arhivă Cancan