Gestul EMOTIONANT al salvatorilor din Apuseni, pentru medicii raniti in accidentul aviatic! Ce cadouri le-au adus la spital
Corneliu Olar, secretarul comunei Horea, si padurarul Nicolae Onetiu au ajuns, marti seara, la SCJU din Cluj-Napoca si au urcat in salonul in care sunt internati cei patru raniti in accidentul aviatic din Muntii Apuseni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ei le-au adus produse traditionale de porc, un tort de casa si carti de rugaciuni.
„Am adus produse traditionale de porc din Tara Motilor, salam de casa, ureche de porc, sorici, un tort de casa, inscriptionat cu cuvantul «Sanatate», dar si carti de rugaciuni, primite de la episcopul Irineu”, a spus Olar, la intrarea in spital.
Motii au stat in salonul ranitilor aproximativ o jumatate de ora, iar la iesire au declarat ca a fost o intalnire emotionanta.
„Emotia a fost mare, le-am spus ca suntem fratii lor si de asta am venit, sa vedem cum se simt. Starea lor de sanatate si psihica este buna. Ei au spus ca nu suntem fratii lor, ci parintii lor. Poate ca sunt parinti cei care au ajuns primii la ei, dar noi ramanem fratii lor. Le-am dorit sanatate, pentru ca este mai buna decat toate, si insanatosire grabnica, sa se intoarca la familiile lor. Am vorbit cu toti patru, inclusiv cu un domn doctor cu care am vorbit lunea trecuta de pe telefonul domnului Zamfir. Cand am intrat in salon ne-am si tutuit, eram ca o familie, ne-am imbratisat cu fiecare, iar la plecare ne-am pupat, fac parte din familia motilor”, a spus Olar.
El a mentionat ca ranitii au fost impresionati de cadouri si au promis ca vor manca din alimentele traditionale chiar daca au interdictii de la medici.
–––––––––––––––––––––––––
Primele DECLARATII ale salvatorilor! Cum au fost gasiti pe cei aflati in avion
Sora Aureliei a venit cu primul avion din India cand a auzit de tragedie! „Voi face cumva dreptate”
––––––––––––––––––––––––––-
„Noi le-am spus ca nu puteam sa venim cu portocale din Apuseni, ca la noi nu se fac, si a trebuit sa aducem ceva traditional”, a spus Cormeliu Olar.
El a adaugat ca ranitii i-au spus ca, dupa ce vor fi externati, vor veni toti in comuna Horea cu o masina.
„Eu le-am spus ca vom comanda un elicopter, il vom ruga pe Razvan sa faca pe pilotul si sa ii aduca cu elicopterul”, a mentionat Olar.
Intrebat daca au discutat cu ranitii despre accident, secretarul comunei Horea a afirmat ca li s-au povestit mai multe amanunte.
„Sunt chestii pe care ni le-au povestit, te ia plansul. Nu ne-am putut da seama de starea lor de atunci, numai telefonic. Pentru ei a fost a doua viata. Au apreciat pilotul, pentru ca cred ca sunt unici in lume aviatori care stiu ce inseamna aterizarea. Daca ateriza in bot era gata, praf. Iovan a cautat sa aterizeze cu coada, o aterizare normala in munte, printre brazi. El le-a daruit viata celor care traiesc prin profesionalismul si curajul lui”, a afirmat Olar.
Intrebat ce nume de mot i-ar recomanda doctorului Valentin Calu, Olar a spus ca „numai Horea, pentru ca ne reprezinta pe toti romanii”.
La randul sau, padurarul Nicolae Onetiu a spus ca a fost emotionat de intalnirea cu ranitii.
„Am fost coplesit. Am dorit sa venim la spital la dansii sa vedem ce am facut noi, nu am crezut ca vom putea vorbi cu toti patru. Au fost momente de nedescris, nu am trait in viata mea asa ceva”, a spus Onetiu.
Localnicii i-au gasiti pe raniti dupa 5 ore de cautari
Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, in 20 ianuarie, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.
La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, studenta de 23 de ani si doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.
Echipa medicala din avion mergea la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.
Epava avionului si victimele au fost gasite de catre localnici, dupa o cautare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.
Medicul Radu Zamfir a fost externat pe propria raspundere, in 21 ianuarie, de la Spitalul Judetean de Urgenta (SCJU) din Cluj, ajungand in Capitala la bordul unui avion de linie.
Ulterior, medicul a sustinut o conferinta de presa la Institutul Fundeni, el spunand ca datorita lui Iovan sunt cinci oameni in viata.
Zamfir a fost externat duminica, iar luni si-a reluat activitatea in Centrul de chirurgie digestiva si transplant hepatic Fundeni, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul unitatii sanitare, dr. Carmen Orban.
Copilotul Razvan Petrescu a suferit, luni, o interventie chirurgicala la piramida nazala si la femur, iar operatia a decurs „foarte bine”, afirma tatal barbatului.
Interventia chirugicala facuta de o echipa multidisciplinara de medici de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Cluj a durat peste trei ore.
Dan Petrescu, tatal copilotului, declara ca Razvan Petrescu ar putea fi operat si la bazin, dar nu se stie cand va avea loc aceasta interventie.
R.R.