Geoană: Nu cunosc elemente din dosarul „mită la PSD”, voi da o declaraţie de martor ca la DNA

De: Cancan
Publicat: 15/05/2013 | 11:53

 

El a declarat că nu cunoaşte elemente despre acest caz, astfel că va da practic aceeaşi declaraţie pe care a dat-o şi în faţa anchetatorilor anticorupţie.

 

Mircea Geoană a spus, la intrarea în sediul Judecătoriei Sectorului 1, că s-a prezentat în faţa instanţei în calitate de martor în dosarul în care liderul PSD Brăila Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la Interagro, precum şi Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, sunt judecaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

El a precizat că a făcut acelaşi lucru şi în urmă cu un an, când s-a prezentat în faţa procurorilor anticorupţie pentru a da o declaraţie de martor.

Întrebat dacă ştie să fi existat vreo relaţie de prietenie între Gheorghe Bunea şi omul de afaceri Ioan Niculae, Geoană a spus că nu cunoaşte acest lucru, precizând că nu ştie detalii din acest dosar.

Şi Viorel Hrebenciuc a fost citat să se prezinte la instanţă pentru a da o declaraţie de martor în dosar.

Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc au fost citaţi să se prezinte la Judecătoria Sectorului 1 şi la termenul din 20 martie.

De la proces au lipsit atunci atât Mircea Geoană, cât şi Viorel Hrebenciuc, dar pentru acesta din urmă s-a prezentat un avocat, care a arătat că deputatul PSD este în imposibilitate de prezentare şi că va face dovada în acest sens la termenul următor.

În aceste condiţii, instanţa a dispus atunci amendarea cu 1.000 de lei a lui Mircea Geoană şi a altor martori care trebuiau să se prezinte şi care au lipsit nejustificat.

Senatorul Mircea Geoană declara că nu s-a prezentat să dea declaraţii de martor pentru că nu a primit o citaţie în acest sens din partea Judecătoriei Sector 1, precizând că i-ar fi dat curs dacă ar fi primit-o.

Instanţa l-a audiat atunci pe cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, care a arătat că nu a fost implicat în niciun fel în campania prezidenţială în cazul căreia DNA a făcut cercetări şi că nu a vorbit nimeni cu el despre posibilitatea finanţării aceastei campanii.

DNA i-a trimis în judecată, în 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae şi pe directorul Viorel Bărac, de la Interagro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei de procurorii anticorupţie, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), au arătat procurorii în rechizitoriu.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii au mai stabilit că din suma de un milion de euro, s-au plătit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae – Interagro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai notau procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Contractul propriu-zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.

Mircea Geoana a ajuns la Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti

Claudiu Valimareanu