Geoagiu Băi, stațiunea din România care ar sta pe un munte de aur. Legenda, veche de pe vremea dacilor, rămâne vie și în 2024

Publicat: 18/05/2024 | 13:58
Cascadă în Geoagiu Băi/ Sursa foto: Captură video

Geoagiu Băi este o destinație foarte vizitată de români pentru că acolo se găsește apă termală, aceasta fiind cunoscută pentru proprietățile vindecătoare. Totuși, puțini știu că stațiunea ar fi așezată pe un munte de aur. Mai mult decât atât, există o legendă care datează de pe vremea dacilor, dar este în continuare vie și în 2024. 

Oamenii din toată țara vizitează stațiunea Geoagiu Băi pentru peisajele superbe, cascadele impresionante, dar și băile termale. Izvoarele cu apă calitativă de aici are o vechime de aproape două mii de ani. Totodată, turiștii sunt interesați de istoria bogată a locului.

Citește și: STAȚIUNEA DIN ROMÂNIA CARE RIVALIZEAZĂ CU THAILANDA. PUȚINI TURIȘTI AU AUZIT DE EA, DAR ESTE DE O FRUMUSEȚE APARTE

Legenda din spatele stațiunii Geoagiu Băi

Geoagiu Băi ascunde o legendă veche legată de un loc special, numit Germisara. Se spune că, în Antichitate, era considerată o așezare luxoasă, iar oamenii cei mai înstăriți din Dacia romană mergeau acolo pentru a se relaxa. De asemenea, și ei erau conștienți de proprietățile izvoarelor termale. Așezarea se făcuse remarcată înainte ca romanii să ocupe teritoriul.

Germisara a fost transformată într-un centru balnear de lux, dar a fost părăsit după retragerea romanilor din Dacia. Ulterior, nu au mai fost găsite documente cu informații despre aceasta.

Potrivit cercetărilor realizate de arheologi, băile de la Ghermisara erau dispuse pe două niveluri. S-au descoperit altare sau baze de statui, precum și bogății din aur. Locuitorii de la acea vreme au construit mai multe camere de baie, săpate în stâncă, prin care comunicau. Zona era considerată sacră, centrul cultului fiind craterul din care izvora apa.

„Importanţa Germisarei este dată şi de descoperirile arheologice care au avut loc în anii ’80, atunci când au fost scoase la iveală plăcuţele votive de aur, ofrande depuse de oamenii care mulţumeau astfel zeităţilor pentru că erau vindecaţi de apele termale.

Şapte dintre aceste artefacte pot fi văzute la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, iar una dintre ele la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia”, arată Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, potrivit Identitatea.ro.

Fotografie de la Geoagiu Băi/ Sursa foto: Facebook

La finalul anilor ’80, fundul craterului a fost renovat și vechiul teritoriu dacic a fost acoperit cu noi construcții. De precizat este că acest complex termal antic Germisara, aflat în stațiunea Geoagiu Băi, a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, conform Direcției de Cultură a județului Hunedoara.

Citește și: STAȚIUNEA NOUĂ DIN ROMÂNIA, SUPRANUMITĂ „MICA JAPONIE”. PUȚINI TURIȘTI AU AUZIT DE ACEST LOC DE BASM