Gata cu joaca! Mașina care nu este pe numele tău sau care nu are ITP se radiază din circulație de luna viitoare
Se schimbă legea, din 20 mai 2018! Fără ITP, mașina pe care o conduceți va fi considerată neînmatriculată! Termenul în care trebuie să-și treci mașina pe numele tău este de 90 de zile.
De luna viitoare, începând cu 20 mai 2018, intră în vigoare prevederile OUG privind suspendarea înmatriculării vehiculelor. Noua lege spune că dacă circuli cu o mașina care nu are ITP valabil, practic, ți se va radia din circulație. La fel și dacă circuli cu o mașină vândută, dar care nu a fost trecută pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile.
Circulația cu o mașină fără ITP valabil va fi considerată ca și circulația cu una neînmatriculată și va fi pedepsită cu o amendă cuprinsă între 1305 și 2900 de lei, plus reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare. Deoarece, începând cu 20 mai 2018, mașinile care nu mai figurează în baza de date comună a Poliției Rutiere și a Registrului Auto Român fără ITP, vor avea suspendată înmatricularea.
O altă situație în care mașina nu mai este considerată înmatriculată și va fi radiată provizoriu este atunci când cineva achiziționează un autoturism pe care ulterior nu îl trece pe numele său, după termenul prevăzut în lege de 90 de zile. Cu alte cuvinte, așa cum se întâmplă des în România din cauza impozitelor mari și a evitării plății acestuia la motorizările cu o capacitate mai mare de 2000 cmc, dacă ai cumpărat un autoturism care nu e trecut pe numele tău, acesta va fi automat scos din circulație. Și dacă te oprește poliția, riști aceleași probleme ca acelea menționate mai sus: amendă de 2900 lei, adio talon și plăcuțe.
Așadar, nu strică să ne uitam mai des la valabilitatea ITP-ului pe care îl are mașina noastră. Și să verificați, atunci când cumpărați un automobil, data la care acesta a fost scos din evidență de persoana din acte. Sunt cazuri în care cineva cumpără o mașina, trec câteva luni sau chiar câțiva ani, după care o dă mai departe.
Vestea bună este că acest nou sistem va funcționa începând de acum înainte, bazele de date ale Poliției Rutiere și cele ale unităților financiare devenind, în sfârșit, comune. Adică polițistul rutier poate să vadă în sistem dacă acea mașină a fost deja scoasă din evidență și introdusă pe numele noului cumpărător. Însă acest lucru nu este posibil la mașinile care deja au fost înstrăinate anterior, dar nu au fost trecute pe numele noului proprietar. Singura metodă prin care un agent de la Poliția Rutieră poate să verifice dacă termenul legal de 90 de zile a fost depășit e să verifice partea cealaltă a certificatului de înmatriculare, la secțiunea „Înstrăinat către”.
Sursa: 4tuning.ro