Miercuri, 24 mai, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin intermediul căreia înmatricularea mașinii sau radierea din circulație a unui autoturism se vor putea realiza online. Ca urmare, șoferii vor fi scutiți de drumuri și cozi pentru a putea rezolva cele două situații. Decizia a fost anunțată prin intermediul unui comunicat emis de către Ministerul de Interne.
Potrivit comunicatului, nu doar înmatricularea și radierea se vor putea face în regim online, ci și transcrierea dreptului de proprietate. Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din Ministerul Afacerilor Interne va gestiona aplicația. Prin intermediul platformei, vor putea fi efectuate toate operațiile specifice, inclusiv radierea fiscală.
„Actul normativ aprobat astăzi (ieri, 24 mai, n.r.) creează cadrul legal pentru conceperea, operaționalizarea și gestionarea unei aplicații prin care cetățenii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate, sau să radieze un vehicul, să poată face acest lucru fără a mai fi nevoie să se deplaseze la un sediu al serviciilor de înmatriculare.
Aplicația va fi gestionată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din Ministerul Afacerilor Interne și va permite cetățenilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului și, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulație, precum și declarare fiscală sau radiere din circulație, precum și declararea fiscală sau radierea din evidențele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vedicului, certificat de distrugere etc”, extras din comunicatul de presă.
(CITEȘTE ȘI: Amendă în valoare 5500 de lei pentru șoferii care folosesc asta! Pericolul îi pândește pe toți cei care ignoră această regulă)
Chiar dacă ordonanța a fost adoptată, din punct de vedere tehnic, implementarea sa propriu-zisă ar putea dura între 6 luni și un an. Abia după ce partea tehnică va fi rezolvată, șoferii vor scăpa de cozile infinite și drumurile la ghișeu.
„MAI va dezvolta această platformă în 6-12 luni, ceea ce va permite înmatricularea și radierea online a autovehiculelor, în primă fază pentru acele autovehicule deja înmatriculate în România”, a transmis ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, cu o lună înainte ca ordonanța să fie aprobată în mod oficial.
Pe această platformă vor fi implementate date de la 3.300 de entități implicate la nivel național, permițându-le cetățenilor să încheie online actele juridice translative de proprietate asupra vehiculelor, să declare la organul fiscal competent dobândirea/înstrăinarea vehiculelor, precum și înmatricularea/radierea din circulație a acestora.
(CITEȘTE ȘI: Lucrurile se schimbă radical pentru șoferi! Ce modificări vor fi puse în aplicare la înmatriculări și radieri)