Sahara este cel mai mare deșert fierbinte din lume. Totuși… există momente când poate fi acoperit de zăpadă din cauza temperaturilor scăzute.
Deșertul Sahara este situat în partea de nord a Africii și acoperă peste 3.500.000 de mile pătrate (9.000.000 km pătrați) sau aproximativ 10% din continent. Este mărginită la est de Marea Roșie și se întinde spre vest până la Oceanul Atlantic. La nord, granița de nord a deșertului Sahara este Marea Mediterană , în timp ce în sud se termină în Sahel, o zonă în care peisajul deșertului se transformă într-o savană tropicală semi-aridă .
Pe lângă faptul că este extrem de uscat, Sahara este și una dintre cele mai fierbinți regiuni din lume. Temperatura medie anuală pentru deșert este de 30 de grade Celsius, dar în lunile cele mai fierbinți, temperaturile pot depăși 50 de grade Celsius.
Deșertul Sahara a trecut prin schimbări de temperatură în ultimele câteva sute de mii de ani, dar zăpada și gheața sunt încă fenomene extrem de rare acolo. Ninsori au avut loc în 1979, 2016, 2018 și 2021.
În luna ianuarie a anului trecut, fotograful Karim Bouchetata, care a surprins fenomenul extrem de rar, a declarat că a fost extrem de surprins să vadă deșertul acoperit de un strat alb de zăpadă, atunci când s-a trezit dimineaţa. În fotografiile realizate se poate observa cum deșertul Sahara este ”pictat” cu gheață.
sursa FOTO: Profimedia Images & Karim Bouchetata