Galerie foto scandaloasă | Cum arată micul dejun în spitalele din România și cum arată în cele din restul țărilor din Europa

Publicat: 31/03/2019 | 10:36

Pe pagina de Facebook a grupului ”Ești din Iași dacă…” au fost postate fotografii prin care s-a făcut o comparație între micul dejun din spitalele din Româniaq și micul dejun din unele țări ale Europei.

Evident, comparația ne dezavantajează din start, România fiind, din acest punct de vedere, undeva la coada… cozii, dacă putem spune așa. Deși suntem în anul 2019, la capitolul ”mic dejun” – ca să discutăm doar despre acest subiect, fără a aborda și prânzul sau cina – am rămas cu mult în urmă. De unde și dorința celor mai mulți dintre români de a nu ajunge niciodată în spital.

Spre deosebire de alte țări ale Uniunii Europene,. în România se mănâncă puțin și prost. Nu este o exagerare, iar imaginile din galeria foto vorbesc de la sine.

Elisabeta Şolea, asistent dietetician: Meniul bolnavilor se stabileşte zilnic. În primul rând se ţine cont de afecţiunea fiecărui bolnav, de valoarea calorică şi bineînţeles de bugetul spitalului. Eu consider că în valoarea de 10 lei pe zi să avem 3 mese, este un lucru extraordinar.

Medic Ruxandra Constantina: De multe ori mâncarea din spitale este dezechilibrată din punct de vedere nutriţional, este monotonă, nu este atractivă, pentru că şi asta contează. Un bolnav internat în spital şi aşa nu mai are poftă de mâncare şi atunci, pe lângă faptul că trebuie să fie sănătoasă şi echilibrată, hrana ar trebui să fie diversificată şi frumos prezentată. De multe ori, să ştiţi, că succesul unui tratament medicamentos sau a unei intervenţii chirurgicale depinde foarte mult şi de nutriţie.

Alocația de hrană pentru pacienții din România este între 5 lei și 17 lei, în funcție de boala pe care o are fiecare, informează digi24.ro. Pentru mâncarea nou-născuților prematur, spre exemplu, sunt alocați cei mai puțini bani, 5 lei. Copiii de până la 3 ani au mâncare asigurată în valoare de 10 lei, iar bolnavii care stau o singură zi în spital – 9 lei.

Cel mai mult pentru mâncare, 16,17 lei, este alocat bolnavilor de diabet, hepatită, TBC și HIV.