Gafa de la care a plecat totul! Cine a adus, de fapt, coronavirusul în Europa și în România, implicit
Italia este prima țară din Europa și cea de-a doua din lume care a fost atacată în plin de apariția noului coronavirus. Cercetători și analiști au analizat concret cum a putut apărea virusul în țară și, mai ales, cum s-a extins atât de rapid și mortal.
Conform presei britanice, Weird, la 29 ianuarie, în Italia au fost lăsați să intre doi turiști chinezi confirmați pozitiv cu virusul, când epidemia de COVID-19 distrugea deja orașe întregi în China. Ulterior, autoritățile italiene i-au izolat pe aceștia și erau sigure că au pus la cale cel mai sigur sistem de protecție din Europa.
A doua zi, premierul italian Giuseppe Conte a declarat imediat starea de urgență timp de șase luni și a făcut Italia prima țară care să blocheze zborurile din China. „Putem să-i asigurăm pe toți cetățenii, situația este sub control”, a spus el. „Ne așteptăm și la cazuri în Italia.”
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Durerea femeilor însărcinate, în vreme de coronavirus: „Tot ce puteți
Însă până pe 11 martie, țara avea cel de-al doilea număr cel mai mare de infecții, după China. Într-o conferință de presă în care numărul jurnaliștilor a fost limitat pentru a preveni răspândirea virusului, șeful Protecției Civile italiene Angelo Borrelli a prezentat cele mai noi cifre. La doar douăzeci de zile de la primul caz transmis local, autoritățile au confirmat 12.462 de cazuri, 827 de persoane au murit și 1.028 au fost în unități de terapie intensivă.
Odată cu apariția rapidă a epidemiei în alte țări europene – Franța, Germania și Marea Britanie au înregistrat creșteri puternice în cazuri – experiența Italiei servește ca studiu de caz și avertizare pentru alte guverne cu privire la cât de rapid și decisiv trebuie să acționeze. Dar cum s-a întâmplat asta? De ce Italia a avut atâtea decese atât de repede? Și, mai ales, s-ar putea preveni acest lucru?
Deși este prea devreme pentru a fi siguri, există un consens tot mai mare în rândul oamenilor de știință că, în realitate, cazurile fatale de coronavirus nu au lovit „rapid” Italia. Oamenii de știință ne-au vorbit să credem că virusul a circulat neobservat în țară de la cel puțin jumătatea lunii ianuarie – înfloritoare, deoarece mulți dintre cei infectați nu au avut simptome deloc sau doar simptome ușoare precum tuse și temperatură ușoară. Aceasta este în concordanță cu cercetările recente care sugerează că virusul poate fi răspândit de către persoane care nu prezintă încă niciun simptom.
CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUS . Numărul deceselor a trecut de pragul de 150.000 la nivel mondial
„În acest moment, se pare că focarul a început deja la începutul lunii ianuarie, așa că a avut timp să crească până la o dimensiune considerabilă”, spune Christian Althaus, un epidemiolog de calcul la Universitatea din Berna. „Primele cazuri infectate pot fi ratate și virusul se poate răspândi liber.”
Coronavirusul a reapărut la 18 februarie în nordul Italiei (unde avea să izbucneasscă focarul), când un bărbat în vârstă de 38 de ani a mers la A&E al spitalului din liniștitul oraș nordic Codogno. El a raportat temperatura ridicată timp de două zile, au spus părinții, dar personalul medical nu l-a diagnosticat cu coronavirus și după vizită i s-a permis să se întoarcă acasă.
Când simptomele sale s-au agravat și s-a întors la spital, i s-a confirmat că este primul caz transmis local în Italia. La acel moment, Italia mai avea doar patru cazuri importate, dar acest pacient ar fi permis virusului să se răspândească în spital, infectând lucrătorii medicali și pacienții cu o sănătate deja fragilă.
Pe 23 februarie, După ce au fost depistate mai multe cazuri și primele două decese, autoritățile au pus aproximativ 50.000 de persoane în Codogno și alte 10 orașe sub închidere. Au fost impuse mai multe măsuri în apropierea Milanului, motorul economic al Italiei, inclusiv închiderea școlilor și o plată pentru orele 18:00 pentru baruri și restaurante.
CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUS. Raed Arafat, avertisment fără precedent pentru români înainte de Paște:
Dar lucrul alarmant pentru alte țări este că nu pare să existe nimic în care Italia să fi făcut în mod special greșit. Se pare că a fost la întâmplare. „Nu există nimic special în Italia cu referire la acest virus, în afară de faptul că serviciul său de sănătate a reacționat foarte repede și că a fost prima țară occidentală care a reacționat”, spune Ilaria Capua, un medic specialist în bolile zoonotice – răspândirea bolilor infecțioase. de la animale la oameni – și director al Centrului de Sănătate One Health din cadrul Universității din Florida.