România va fi acaparată de un nou fenomen meteorologic. Furtuna Pia va afecta vestul, centrul și nordul țării. Potrivit meteorologilor, vor fi rafale de 130 km/h, iar în zona montană va fi viscol. Fenomenele extreme vor avea loc în următoarele zile. Detaliile se află mai jos, în articol.
Furtuna Pia va fi prezentă și în România, în zilele următoare. Începând cu ziua de joi, 21 decembrie 2023, vântul va sufla cu putere, rafalele putând să atingă și 130 km/h. Fenomenele meteo extreme vor fi prezente în partea de vest, în centrul și nordul României. În zona montană, localnicii ar putea să se aștepte la ninsori. În cursul weekendului (23 – 24 decembrie), va fi viscol în zonele de munte.
Furtuna Pia a lovit și alte state din Europa. Au fost emise alerte meteo pentru furtună. De exemplu, în Danemarca, meteorologii au activat un cod portocaliu de vânt extrem. Și meteorologii din Elveția, Germania și Slovacia au emis coduri de vânt puternic. În Germania, este cunoscută drept furtuna Zoltan. De altfel, un cod roșu de inundații este valabil în Olanda. Un cod galben de vânt puternic este activat în Lituania, Letonia, Marea Britanie și Estonia.
În România, locuitorii trebuie să se aștepte la un ciclon polar, în următoarea perioadă. Meteorologul Meda Andrei a explicat cum va fi vremea înainte de ziua de Crăciun. Temperaturile vor fi într-o continuă scădere, însă se vor menține peste limita normală a perioadei. De altfel, vor fi ploi, ninsori și lapoviță în Transilvania, Banat, Maramureș și Crișana. În zonele montane, meteorologii susțin că va ninge, iar stratul de zăpadă va crește până în prima zi de Crăciun.
„Temperaturile încep să scadă, deși rămân în continuare peste ceea ce ar trebui să avem în mod normal pentru această perioadă. Însă trendul este de scădere, astfel încât vom avea maxime cuprinse, în marea lor majoritate, între 3 și 8…9 grade, cu alte cuvinte mai scăzute.
Pentru Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, Moldova, până în data de 24 decembrie, vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, și asta deoarece acolo temperaturile vor fi ceva mai coborâte decât în partea de sud și de sud-est. La munte vor predomina ninsorile, astfel încât, până la Crăciun, stratul de zăpadă ar putea crește considerabil”, a explicat meteorologul Meda Andrei la Antena 3 CNN.
Sursă foto: colaj Pixabay