Funeraliile prințului Philip. Tensiuni pe tot timpul ceremoniei, între Harry și William. Cei doi frați, „ținuți” departe unul de celălalt. FOTO

Publicat: 17/04/2021 | 19:39

Ceremonia funerară a  prinţului Philip, duce de Edinburgh şi soţ al reginei Elizabeth II, a avut loc sâmbătă, într-un cadru restrâns, în Capela St. George a Castelului Windsor. Numită Operațiunea Forth Bridge, ceremonialul a fost gândit chiar de către el. 

Condus de prinţul Charles şi prinţesa Anne, cortegiul funeral a plecat de la Castelul Windsor spre Capela St. George pe muzica de fanfară aleasă chiar de el. În curte a fost adusă și trăsura lui, pe banchetă fiind puse şapca şi mănuşile sale.

Prinţii Charles, Andrew, Edward şi prinţesa Anne, cei patru copii ai ducelui de Edinburgh, precum şi prinţii William şi Harry, nepoţi ai lui, au fost în convoi pe acest drum pe acest drum, urmaţi de regina Elizabeth II, aflată împreună cu o doamnă de onoare în Bentley-ul oficial.

Citește și: Prinţul Philip a șocat înainte de moarte: „Dacă mă voi reîncarna, aş vrea să mă întorc ca un virus mortal”

Cei doi frați au stat departe unul de celălalt

În timpul procesiunii funerare, dar și pe durata slujbei, prinții William și Harry nu au stat unul lângă celălalt, pentru că familia regală a dorit să evite orice fel de tensiune care să umbrească funeraliile.

Alegerea a fost amplu comentată de presă, care a vânat orice semn de reconciliere între cei doi fii ai prinţului Charles. În 1997, cei doi fraţi au însoţit sicriul mamei lor Diana, decedată într-un accident tragic de maşină la Paris.

În timpul procesiunii funerare, dar și pe durata slujbei, prinții William și Harry NU au stat unul lângă celălalt ) Credit line: Profimedia )

Regina nu a putut să își stăpânească lacrimile

Ceremonia a fost emoționantă pentru toată lumea. Regina Elisabeta și-a șters lacrimile în timp ce era, singură, în Capela St. George, în timpul înmormântării soțului ei la Castelul Windsor, notează Daily Mail.

Mai mult, ochii îndurerați ai reginei au putut fi observați de public inclusiv când a ajuns la ceremoniile funerare și se afla în mașină. De asemenea, fiul cel mare, prințul Charles, a plâns când a mers în spatele sicriului în biserică.

Serviciul religios a fost ţinut de Diaconul de Windsor, David Conner, şi de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, iar regina Elizabeth II a stat aşezată singură.

„Viaţa lui îndelungată a fost o binecuvântare pentru noi. Am fost inspiraţi de loialitatea lui de neclintit faţă de regina noastră, de serviciul lui în slujba naţiunii şi a Commonwealth-ului, de curajul, forţa morală şi credinţa sa”, a spus Diaconul.

El a adăugat: „Vieţile noastre au fost îmbogăţite de bunătatea, umorul şi umanitatea lui (…) Ne rugăm ca Dumnezeu să ne dea harul de a-i urma exemplul”, scrie News.ro.

Cine a fost prințul Philip

Ducele de Edinburgh şi regina Elizabeth II au avut patru copii: primul, prinţul Charles (prinţ de Wales), s-a născut în 1948, urmat de prinţesa Anne, în 1950, prinţul Andrew (duce de York), în 1960 şi de prinţul Edward (Earl of Wessex), în 1964.

Prinţul Philip, cu origini greceşti şi daneze, s-a născut pe 10 iunie 1921, în Corfu. Tatăl lui a fost prinţul Andrew al Greciei şi Danemarcei, iar mama lui, prinţesa Alice, fiica lordului Louis Mountbatten şi strănepoată a reginei Victoria.

Nu rata: Prima reacție publică făcută de Prințul Charles, după decesul Prințului Philip:”Dragul meu tată a fost o persoană foarte specială”