Fumatul poate creste nivelul colesterolului
Medicii recomanda persoanelor care au astfel de probleme de sanatate sa renunte la tutun, dar si la consumul in exces de smantana, oua si carne grasa. Florentina Ariciu Tot mai multe persoane sufera de efectele pe care le are nivelul crescut al colesterolului asupra unei vieti normale. Femeile aflate la varsta menopauzei si fumatorii sunt cei mai expusi la a avea un nivel ridicat de colesterol. Chiar daca, in ultima vreme, un nivel normal se poate mentine cu mare greutate din cauza ritmului de viata alert, specialistii dau cateva sfaturi simple si usor de urmat. Ei recomanda, in primul rand, un mod de viata sanatos, sustinut si de un program regulat de miscare. Colesterolul este cauzat de un tip de alcool care se regaseste in organism si care atrage acizii grasi. Efectele distructive incep sa apara atunci cand, prin intermediul sangelui, ajung in tot corpul. In acel moment, se depune pe interiorul peretilor vaselor de sange si scade debitul sangvin in zona irigata de vasul de sange respectiv. Cu cat valorile colesterolului trec de cele normale, cu atat creste factorul de risc pentru dezvoltarea unor boli cardiovasculare sau cerebrale. Cercetatorii au descoperit ca pentru aceasta boala exista cauze ce tin de mostenirea genetica, dar si de un regim de viata nesanatos. Alimentele care trebuie evitate in asa fel incat nivelul colesterolului sa se mentina in limite normale sunt carnea grasa, galbenusurile de ou si smantana. Cele mai nocive, insa, sunt produsele lactate nedegresate, carnea grasa, untura si slanina.