Fructele românești care dispar de pe tarabe. Cultura ar fi fost decimată de o boală și acum le importăm

Publicat: 21/10/2024 | 14:40
Fructele din România care dispar de la tarabe. Foto: Profimedia

A venit toamna, iar toată lumea știe că acum este sezonul celor mai parfumate fructe. Cu toate acestea, cele românești au cam început să dispară de pe tarabe în ultima vreme. Motivul? Cultura ar fi fost decimată de o boală și acum am ajuns să le importăm din alte țări. Cum sunt afectați pomii de această bacterie și cât de mult a scăzut producția în ultimii ani?

Nu vă mai ținem în suspans și vă spunem că este vorba despre gutui. Aceste fructe sunt folosite de multe gospodine din România pentru diferite rețete delicioase, dar mai ales pentru dulceață, care rar lipsește din cămara românilor cu proviziile de iarnă.

Producția a fost grav afectată, iar datele de la Statistică arată că în 2023 au fost adunate de 25 de ori mai puține fructe decât în 2022. Dacă în trecut gutuile de la tarabe erau din România, acum sunt aduse din Grecia și Turcia.

Probabil că vă gândiți despre ce boală este vorba. Potrivit specialiștilor, fructele au fost afectate de bacteria Erwinia amylovora. Din 5.000 de gutui dintr-o livadă din Tulcea, aproximativ trei sferturi au fost distruse de această boală.

Este important de precizat faptul că de la noi din țară se aprovizionau Ungaria, Franța și Germania. În urmă cu trei ani, sute de tone de gutui erau trimise numai dintr-o singură livadă. Producția a scăzut în mod alarmant în anul 2024.

 „Anul trecut produceam aproape 40 de tone pe hectar dar, din cauza focului bacterian extrem de agresiv, anul acesta suntem compromiși”, a mărturisit Valentina Clocotici, administrator de livadă, potrivit stirileprotv.ro.

Citește și: Mihaela Bilic, alimentul care ține răceala la distanță în sezonul rece! Nu trebuie să ne lipsească din meniu

Cât costă un kilogram de gutui

Situația nu este roz nici în localitatea Bălăceanu, județul Buzău, acolo unde fructele sunt mici, iar multe dintre ele s-au stricat din cauza bolii, dar și a secetei. Pomii sunt distruși din cauza boblii în aproximativ trei luni de la infecție.

 „Boala provoacă pierderi mari de producție și odată instalată poate distruge tot pomul în numai trei luni de la infecție”, a declarat Elena Izadi, șefa țeviciului de protecția plantelor și carantină fitosanitară ANF.

Cercetătorul Gheorghe Lămureanu a declarat că oamenii au început să nu mai aibă interes pentru această cultură din cauza bolii, dar mai ales pentru că și investițiile într-o astfel de livadă sunt foarte mari.

 „Din cauza acestei boli, a scăzut foarte tare interesul pentru această cultură pentru că investițiile pentru livadă sunt foarte mari și când ajungi în anul 3, 4 să recoltezi producția atunci începe să ți se usuce livada”, a spus Gheorghe Lămureanu, cercetător.

Un kilogram de gutui a ajuns să coste 10 – 12 lei, însă nu mai arată la fel de bine. Institutul Național de Statistică a anunțat că producția a fost de 5 tone de gutui. Situația este una îngrijorătoare, asta pentru că în 2022 cifra era de 126 de tone.

Citește și: Un medic a mâncat mere timp de 7 zile! Ce s-a întâmplat imediat după experiment

This browser does not support the video element.