Friptura de porc la cuptor nu poate lipsi de pe masa de Revelion. Este delicioasă, există foarte multe rețete care pot fi puse în aplicare chiar și de către cei care nu sunt bucătari ”chefi”. Carnea de porc este, de departe, alimentul preferat de români. Aceasta are un conţinut bogat în proteine, dar este o carne ,,grea’’ , cu metabolizare lentă.
De asemenea, carnea de porc este bogată în vitamine şi minerale, cum ar fi: fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc, precum şi o serie de vitamine din grupa B, B6, B12, acid nicotinic, tiamină, riboflavină.
– 1 kg pulpă de porc
– 250 g ciuperci
– 30 g unt
– 250 ml vin roşu
– 3-4 căţei de usturoi
– sare
– piper
Crestezi pulpa de porc şi o împănezi din loc în loc cu bucăţi de usturoi. Aşezi carnea în tavă, asezonezi cu sare şi piper după gust, torni vinul, o acoperi cu o folie de aluminiu şi dai la cuptor, la foc mic. Speli ciupercile şi le sotezi în unt. Când furculiţa intră cu uşurinţă în carne, dai deoparte folia şi pui ciupercile. Laşi friptura să se rumenească 10-15 minute.
CITEȘTE ȘI: SALATĂ BOEUF. REȚETE DELICIOASE DE SALATĂ BOEUF
Pentru friptura de porc la tavă pe pat de cartofi am crestat mai întai șoricul. Nu crestați foarte adânc, doar la 1-2 cm adâncime, fără a ajunge la carne. Se caută o tavă mai adâncă, suficient de încăpătoare. Condimentăm bucățile de carne, pe ambele părți, cu sare, piper și chimen. Deasupra șoricului am presărat un praf de paprica. Este foarte importantă frecarea temeinică a șoricului cu sare – asa se va obține crusta crocantă (sarea scoate apa din țesuturi).
Se curată cartofii și se taie în 2 sau 4, să rămână bucăți mari. Se sărează ușor. Ei vor fi până la urmă sub carne și astfel se vor condimenta și de la sucurile scurse din friptură. Se adaugă și cepele tăiate în 4, și usturoiul feliat. Friptura se va lăsa în cuptor o oră și jumătate la 200° C (treapta înaltă la cele cu gaz), așa acoperită. După o oră și jumătate se scoate folia.
Dupa scoaterea foliei, friptura se mai lasă 2 ore la 160° C (treapta medie spre joasă la cele cu gaz). Se va coace lent, se va rumeni bine, se va scurge toată grăsimea peste cartofii care se vor coace și ei. Cartofii nu se sfărâmă, rămân întregi și suculenți, aromatizați. Dacă aveți carne mai subțire sau mai puțin grasă, reduceți timpul de coacere. Daca alegeți o carne slabă, va trebui sa adaugați și un pic de untură de porc peste carne.
CITEȘTE ȘI: MAIONEZĂ DELICIOASĂ ȘI RAPIDĂ. 5 REȚETE DE MAIONEZĂ
– 500 grame pulpă de porc
– 300 ml vin roşu dulce
– un căţel de usturoi
– 3 morcovi
– o ceapă
– 2 linguri ulei de măsline
– 2 foi de dafin, cimbru
– ardei iute uscat
– sare şi piper.
Într-un vas punem bucata de pulpă şi cu ajutorul cuţitului împănăm friptura cu bucăţi de usturoi. Adăugăm 250 ml vin şi cele două linguri cu ulei de măsline. Condimentăm cu sare, piper, ardei iute, foi de dafin şi cimbru, acoperim vasul şi îl lăsăm la frigider pentru 2-3 ore. Într-un vas ceramic punem morcovii şi ceapa tăiată şi pe acest pătuţ de legume, bucata de friptură. Turnăm întreaga marinadă şi dăm la cuptor.
CITEȘTE ȘI: COZONAC CU NUCĂ. 5 REȚETE DE COZONAC CU NUCĂ