În cursul zilei de duminică, 18 iunie, cinci bărbați au fost dați dispăruți în Oceanul Atlantic. Se aflau la bordul submersibilului Titan și efectuau o călătorie spre evapa Titanicului. Nava a dispărut brusc de pe radar, iar conexiunea s-a întrerupt. De atunci, căutările sunt neîncetate. În operațiunea specială declanșată pentru găsirea submersibilului, care a dispărut misterios, s-a implicat și Franța. Iată detaliile mai jos, în articol.
Duminică, 18 iunie, s-a dat alerta în Oceanul Atlantic. Un submersibil cu cinci bărbați a dispărut subit de pe radar, iar conexiunea nu a mai putut fi efectuată. Nava efectua o expediție către epava Titanicului și a dispărut în apele adânci regăsite pe coastele canadiene. Până la momentul actual, s-au efectuat căutări în aproape 26.000 de kilometri pătrați, informează Garda de Coastă SUA. Însă, fără rezultate, până acum. Pe de altă parte, alte informații arată că rezervele de oxigen prezente la bord ajung doar pentru 96 de ore.
Printre persoanele aflate la bordul submersibilului Titan se află și miliardarul britanic Hamish Harding, președinte al companiei de aviație Action Aviation. Bărbatul postase pe internet, foarte mândru, de altfel, că ia parte la această expediție în Atlantic: „Din cauza celei mai grele ierni din Newfoundland din ultimii 40 de ani, această misiune va fi probabil prima și singura misiune cu echipaj uman către Titanic în 2023”. Acum, însă, persoanele aflate la bord sunt de negăsit.
În misiunea de căutare a bărbaților dispăruți în Atlantic se implică și Franța. Președintele Emmanuel Macron a ordonat să fie trimisă nava de cercetare pentru ca submersibilul Titan să fie găsit. La bord se află un robot subacvatic care poate ajunge la o adâncime de 4000 de metri: „Ne dorim ca nava să ajungă cât mai repede posibil, ceea ce ar trebui să se întâmple miercuri, la ora locală 20”.
De altfel, operațiunea este una grea. Un expert al cazului Titanic, Tim Matlin, susține că fundul Oceanului Atlantic este plin de noroi și vizibilitatea este extrem de redusă.
„Pe fundul oceanului este noroi. Nu-ți poți vedea mâna dacă o ții în dreptul feței. Singurul mod în care poți să știi locul în care te afli este cu ajutorul unui sonar. Nici măcar radarul nu funcționează. E ca și cum ai fi astronaut și ai merge în spațiu. Așa că mă tem pentru viața exploratorilor care se află la bord”, a spus acesta, arată stirileprotv.ro.
Sursă foto: capturi video