Min. 90+6: Tolisso trage la colțul lung, Courtois scoate în corner
Min. 90+3: Griezmann intră în careu și șutează la colțul lung, dar Courtois reșine
Min. 81: Witsel trage puternic, de la 20 de metri, Lloris boxează
Min. 65: Fellaini trimite cu capul, din careu, la o palmă de bară
Min. 50: Giroud trage din careu, mingea este deviată
Min. 40, ocazie FRANȚA: Pavard trage de la 6 metri, lateral dreapta, Courtois scoate în corner
Min. 35, ocazie FRANȚA: MBappe centrează pe jos, Giroud lovește prost mingea, de la 8 metri de poartă
Min. 32, ocazie FRANȚA: Pavard centrează, Giroud trimite cu capul, mingea se duce afară
Belgia joacă a doua oară în istorie o semifinală de Cupă Mondială! Prima, în 1986, pierdută în fața Argentinei, scor 0-2. Echipa lui Maradona câștiga atunci titlul mondial.
Min. 13, ocazie FRANȚA: MBappe scapă singur cu portarul, dar belgianul ajunge primul și resșpinge balonul
Min. 5, ocazie FRANȚA: Hazard are prima acțiune a belgienilor, cu o centrare pe jos, de pe stânga, respinsă în corner
––––––––––––––––––
ECHIPELE DE START:
Franţa: 1. Hugo Lloris (căpitan) – 2. Benjamin Pavard, 4. Raphael Varane,5. Samuel Umtiti, 21. Lucas Hernandez – 6. Paul Pogba, 13. Ngolo Kante – 10. Kylian Mbappe, 7. Antoine Griezmann, 14. Blaise Matuidi – 9. Olivier Giroud
Selecţioner: Didier Deschamps
Rezerve: 16. Steve Mandanda, 23. Alphonse Areola – 19. Djibril Sidibe, 3. Presnel Kimpembe, 17. Adil Rami, 22. Benjamin Mendy, 15. Steven Nzonzi, 8. Thomas Lemar, 12. Corentin Tolisso, 20. Florian Thauvin, 18. Nabil Fekir, 11. Ousmane Dembele.
Belgia: 1. Thibaut Courtois – 2. Toby Alderweireld, 4. Vincent Kompany, 5. Jan Vertonghen – 22. Nacer Chadli, 19. Moussa Dembele, 8. Marouane Fellaini, 6. Axel Witsel, 7. Kevin De Bruyne – 9. Romelu Lukaku, 10. Eden Hazard (căpitan)
Selecţioner: Roberto Martinez.
Rezerve: 12. Simon Mignolet, 13. Koen Casteels – 23. Leander Dendoncker, 20. Dedryck Boyata, 3. Thomas Vermaelen, 17. Youri Thielemans, 11. Yannick Carrasco, 16. Thorgan Hazard, 14. Dries Mertens, 18. Adnan Januzaj, 21. Michy Batshuayi.
––––––––––––––––––––––––––––-
UPDATE 20:50 – Sunt intonate imnurile celor două echipe, mai întâi al Franței. Președintele Emmanuel Macron și-a încurajatjucătorii de la oficială, făcându-le semne cu mâinile.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Franța – Belgia este prima semifinală a Campionatului Mondial de Fotbal Rusia 2018, care va începe de la 21:00, ora României. Dacă Franța nu constituie o surpriză, fiind și favorite, Belgia a dat marea lovitură! A ieșit dintr-o grupă în care favorite era Anglia.
Belgienii, cu un apetit ofensiv de invidiat, au spulberat Tunisia, scor 5-2, și Panama, scor 3-0, și i-au învins pe englezi, 1-0, câștigând grupa G.
În optimi, Belgia a învins Japonia, după un meci de infarct! Niponii au avut 2-0, dar în ultima parte a meciului, belgienii au înscris de trei ori, iar golul decisiv care i-a calificat în sferturi l-au dat în ultimele secunde.
Iar adevărata lovitură aveau s-o dea în sferturi, când au eliminate Brazilia, scor 2-1, trimițându-l acasă pe Neymar și coechipierii lui de sute de milioane de euro.
Franța a plecat din start printre favorite și nu a înșelat pronosticurile specialiștilor. Astfel, Franța a bătut Australia, 2-1, Peru cu 1-0 și a remizat cu Danemarca, 0-0. S-a calificat în optimi, unde a întâlnit Argentina lui Messi!
După un meci de excepție, francezii s-au impus cu 4-3.
În sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia 2018, Franța a întâlnit Uruguay-ul, pe care a învins-o nesperat de clar, 2-0.
FIFA a făcut o analiză în paralel a punctelor forte avute de cele două formaţii. Didier Deschamps a fost criticat pentru faptul că fotbaliștii „Les Bleus” au o mie de feţe şi nicio identitate. În fapt, această aparentă carenţă s-a transformat într-un veritabil atu la Mondialul din Rusia. În grupe, Franţa a fost formaţie pragmatică, apoi contra Argentinei s-a transformat într-o formaţie extrem de spectaculoasă, pentru ca împotriva Uruguayului să fie extrem de solidă defensiv şi de o eficienţă maximă. Trei echipe diferite ale Franţei? Nu, aceeaşi, dar capabilă să interpreteze partituri diferite.
Franţa ştie cum să îşi adapteze stilul în funcţie de adversar, iar această abilitate este una extrem de rară în fotbalul actual. „Les Bleus” pot juca 4-3-3 un meci, pentru ca în următorul să treacă la 4-2-3-1. Într-unul Deschamps poate să se folosească de statura şi detenta lui Giroud, pentru ca în altul să mizeze pe viteza lui Mbappe, care poate destabiliza orice apărare. Aşa cum am văzut în timpul acestui turneu final, nu există echipă slabe, chiar şi giganţi ca Spania sau Germania chinuindu-se încercând să îşi facă jocul lor obişnuit. Posesia nu asigură însă victoriile, dar opţiunile multiple da. Iar Franţa are din plin variante.
Semifinalişti în 1986, belgienii visează la prima lor finală mondială. Pentru a ajunge în ultimul act, „dracii roşii” trebuie să treacă de Franţa, chiar selecţionata care i-a învins în finala mică din urmă cu 32 de ani. Ambele echipe au impresionat la actualul turneu final, astfel că puţini pot spune cu certitudine care dintre cele două echipe va fi finalista. Mai jos vă prezentăm marile atu-uri avute de naţionalele lui Didier Deschamps şi Roberto Martinez, în viziunea FIFA.
Belgienii au sosit în Rusia cu unul dintre cele mai bune loturi, însă cel mai mare succes e că au reuşit să stabilească nişte conexiuni excelente între marile vedete ale echipei. Acest lucru poate să pară banal, dar e de o importanţă capitală, în condiţiile în care în trecut nu a fost mereu aşa. Forţa grupului şi bucuria de a juca împreună s-au văzut în două momente cheie: când au fost conduşi de Japonia cu 2-0 şi apoi în sferturi, cu Brazilia.
Trioul magic Eden Hazard, Kevin de Bruyne şi Romelu Lukaku a ieşit la rampă de fiecare dată a fost nevoie de el. Dar, dincolo de ei, Belgia joacă precum o echipă, lucru relevat şi de faptul că nu mai puţin de 9 marcatori diferiţi şi-au trecut numele pe tabela de marcaj la turneul final. Fiecare îşi joacă partea lui, spre binele echipei.
Roberto Martinez este omul potrivit la locul potrivit, el fiind arhitectul din spatele jocului şi al spiritului de echipă. El i-a făcut pe jucători să înţeleagă că doar uniţi pot învinge. I-a învăţat să facă sacrificii pentru binele naţionalei şi să îşi accepte chiar şi statulul de rezervă. Dar când intră pe teren, chiar şi jucătorii de pe bancă sunt gata de orice pentru obiectivul final al formaţiei. Toţi trag în aceeaşi direcţie.