Unul dintre cei mai bogați români cu afaceri la nivel mondial este, fără îndoială, Frank Timiș, afaceristul care a cucerit pur și simplu Africa din punct de vedere economic. Românul născut în Maramureș, dar stabilit pentru o bună bucată de vreme în Australia, a stabilit acorduri cu guvernele multor țări africane, exploatând resursele minerale și construind infrastructură locală. Minele de aur și fier ale lui Frank Timiș fac subiectul multor controverse, iar acestea au reapărut în urma unui scandal de proporții în Sierra Leone. Frank Timiș este acuzat de un „tun” de peste 100 de milioane de dolari, iar scandalul a devenit public, cel puțin la nivel local. CANCAN.ro, site-ul numărul 1 din România, vă prezintă dedesubturile afacerii extrem de profitabile puse pe roate de miliardarul român.
Scandalul s-ar putea rezuma în câteva fraze. Acționarii companiei de la care a cumpărat minele Frank Timiș au făcut valuri pentru că au primit sume mult prea mici față de așteptări, redevențe și cote de profit, așa că au declanșat propriile verificări. Au aflat, astfel, că Frank Timiș ar fi cumpărat minele la un preț mult subevaluat, fapt care le-ar fi redus drastic, ulterior, profiturile. Milionarul se apără și susține că există un motiv întemeiat pentru care a plătit un preț mai mic, și anume acela că s-a angajat să plătească datoriile de 225 de milioane de lire, pentru că a preluat afacerea și cu active și cu pasive!
Numele lui Frank Timiș este binecunoscut pe continentul african, pentru că are afaceri de proporții în Sierra Leone, Liberia, Burkina Faso și Coasta de Fildeș. Timiș are relații cordiale cu președinții din Burkina Faso și Coasta de Fildeş după ce a investit într-un proiect masiv, modernizarea căii ferate dintre cele două țări, care să le asigure multiple beneficii economice. Mai multe publicaţii africane i-au dat lui Frank Timiş supranumele „Împăratul neîncoronat al resurselor Africii de Vest” , după proiectul feroviar de 2,5 miliarde de dolari.
(CITEȘTE ȘI: Un miliardar român a invadat Coasta de Fildeş şi Burkina Faso!)
Potrivit ziarului ”The Organiser” din Sierra Leone, compania PWC, care a bătut palma cu Frank Timiș, a fost acuzată că ar fi înșelat acționarii și consultanții săi cu 75 de milioane de lire sterline. Afacerea minelor deținute în Marampa de Frank Timiș a ajuns în atenția Înaltei Curți a Marii Britanii. Potrivit documentelor depuse în instanță, Timiș a preluat minele din Marampa la două săptămâni de la prăbușirea companiei care le deținea, în 2014, iar în urma lui a rămas un sindicat de creditori.
(VEZI ȘI: Frank Timiș a dat o nouă lovitură!)
Frank Timiș a luat minele aproape pe degeaba, se arată în documentele curții, plătind 3,5 milioane de lire către PWC. Preluarea minelor s-ar fi făcut la un preț cu mult sub valoarea reală, consultanții și acționarii vorbind despre plata unor redevențe și de un stoc de minereu de fier deja extras, valorând 50 de milioane de lire sterline. Reclamanții acuză o conspirație la transferul proprietății către Frank Timiș, care ar fi produs un prejudiciu acționarilor de 106 milioane de dolari. (CITEȘTE AICI: DE CE AU VENIT PATRU MINIȘTRI AFRICANI LA UN MILIARDAR ROMÂN)
Compania PWC și Frank Timiș au respins toate acuzațiile, spunând că investitorii inițiali nu aveau dreptul la redevențe, iar prețul mai mic plătit de Frank Timiș a fost astfel stabilit încât afaceristul să preia și datoriile de 225 milioane de lire sterline ale fostului deținător. Compania minieră a lui Timiș a preluat minele ”curat”, arată aceștia în instanță. Procesul este așteptat să înceapă în a doua jumătate a acestui an. (NU RATA, AICI: POVESTEA LUI CARMEN, MISTERIOASA DOAMNĂ DIN UMBRA CELUI MAI BOGAT ROMÂN)