FOTO. Nu e banc! Scutul antirachetă de la Deveselu, pus în pericol de… oile unui fermier din Caracal. Animalele ar activa senzorii de la baza militară

De: Cancan
Publicat: 14/11/2017 | 16:03

Dumitru Bleja, un fermier din Caracal, şi-a amenajat pe câmp, în 2008, un saivan pentru oi, în extravilanul comunei Stoeneşti, care se învecinează cu Deveselu. Bărbatul nu a ştiut nici măcar o secundă că în zonă se va construi baza militară de la Deveselu şi că i se va cere să se mute de acolo cu tot cu animale. Instituţile statului se luptă, însă, de mai bine de trei ani, să demoleze saivanul.

Oile, mai tari ca scutul!

„Odată cu venirea americanilor şi stabilirea lor pe raza comunei Deveselu s-a ajuns că saivanul care a fost construit în anul 2008 a deranjat activitatea lor. Se pare că oile lui Dumitru Bleja sunt mai tari ca scutul de la Deveselu, dar trebuie să spunem că are titlu de proprietate pe teren şi are şi carte funciară. La articolul 4 din legea 73/2012 scrie clar că nu are voie să se construiască în apropierea unităţii militare niciun fel de construcţie. Saivanul a fost construit din anul 2008, iar la momentul respectiv nu avea cum să ştie că se va construi o bază militară în zonă, însă este şi vina lui că l-a construit fără autorizaţie la vremea respectivă“, a spus Alexandru Damian, primarul comunei Stoeneşti, din Olt, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR 1 DIN ROMÂNIA. (NU RATA, AICI: 30 de eleve din Caracal, prostituate pentru americanii de la Deveselu! Străinii plăteau între 150 şi 400 de lei)

„Oile activează senzorii”, spune primarul

Dumitru Bleja se află în acest moment în proces cu Ministerul Apărării şi este decis să îşi apere titlul de proprietate. Edilul comunei Stoeneşti susţine că bărbatul are titlu de proprietate pe teren, însă nu a avut niciodată autorizaţie de construcţie pe saivan.

„Unitatea militară din zonă şi Ministerul Apărării se prevalează de legea 73, iar Dumitru Bleja, fiind proprietar, are dreptul de proprietate, care este sfânt. Saivanul este construit la 15 metri de baza militară, iar cei de acolo sunt supăraţi că oile le activează senzorii de fiecare dată când trec prin zonă“, a mai precizat Alexandru Damian.

Fermierul ar cere despăgubiri de 80.000 de lei

Fiica lui Dumitru Bleja susţine că tatăl ei este proprietar cu acte în regulă. „Tatăl meu este proprietar cu hotărâre judecătorească pe teren, hotărâre judecătorească pe saivan, ambele stabilind dreptul de proprietate, şi acest drept a fost înscris în cartea funciară. Eu atât pot să vă spun, alte detalii vă poate da tatăl meu, dar el a avut un atac cerebral şi nu suportă alte emoţii de a vorbi despre această situaţie“, a spus Nicoleta Bleja.

Primarul din Stoeneşti explică şi el că fermierul e prins la mijloc. „Dumitru Bleja solicită ca, în cazul în care proprietatea sa afectează siguranţa naţională, să fie despăgubit cu suma de 80.000 de lei. Vom vedea în cele din urmă ce o să stabilească instanţa, iar abia atunci putem vorbi de daune materiale. Ţinând cont de dreptul de proprietate, normal ar fi ca omul să îşi vadă de proprietatea lui, dar fiind şi unitatea militară acolo, sunt două lucruri care se bat cap în cap. Omul vrea să părăsească zona, dar să fie despăgubit“, a mai declarat Alexandru Damian, primarul comunei Stoeneşti.

Scutul antirachetă de la Deveselu a fost declarat operaţional în 2016 şi a costat aproximativ 24 de milioane de dolari. Sistemul este compus din 24 de interceptoare şi dintr-un radar antibalistic. (VEZI ŞI: Primarul din Deveselu îi îmbie pe americani! „Fetele din zonă îi aşteaptă cu braţele deschise pe militari!”)

ELENA AILUŢOAEI