FOTO! Fotbalul asa cum nu l-ai vazut! IMAGINILE care pot emotiona pe oricine! Legatura dintre Ronaldo si Coreea de Nord!
In zilele noastre, fotbalul a devenit un fenomen social, o afacere in care se ruleaza sute de milioane de euro, un joc care, in fata mirajului comercial, pare ca si-a pierdut din parfumul cadrelor sepia. In locuri in care nimeni nu isi permite un tricou cu Messi sau Ronaldo, o minge carpita poate fi o improvizatie ce poate reda speranta. O speranta pierduta printre bombe, calamitati naturale, droguri, boli sau foamete. Ultras-tifo.net, unul dintre cele mai importante site-uri dedicate suporterilor si fenomenului ultras din Europa, a realizat un colaj foto extrem de emotionant. Din Haiti si pana in favelele si inchisorile braziliene, din Bosnia si pana Syria, pe strada, terenuri improvizate, porti desenate printre urme de gloante, langa obuze neexplodate sau sub paza mitralierei, sportul rege readuce zambete.
Coreea de Nord
Incursiunea foto incepe in Coreea de Nord. O tara practic rupta de restul lumii, un popor care traieste dupa regulile satrape ale unui singur om: Kim Jong un. Chiar si intr-un tablou atat de gri, pustii nord-coreeni isi coloreaza prezentul cu un simplu dribling. In cazul lor, cand e vorba de o minge, nici ploaia nu-i mai poate opri.
Syria, Brazilia, Bosnia…
Macinata de un razboi civil, Syria este tara in care singura speranta a oamenilor a ramas fuga peste hotare. Intr-un loc in care “se trage” este atentionarea unui deja vu care aduce moartea, bucuria vine atunci cand un pusti incaltat cu papuci de cauciuc…trage la poarta!
In 2014, Brazilia, tara in care fotbalul are un puls diferit, s-a organizat Campionatul Mondial. Intrecerea a fost contestata de multi dintre brazilienii de rand, cei care au spus ca tara lor nu poate suporta costurile unui asemenea eveniment.
Chiar si asa, de pe Copacadana si pana in favele sau inchisori, fotbalul ramane o religie pentru oameni, iar in Brazilia, dintr- o simpla miuta se pot naste oricand campioni mondiali.
Razboiul din Balcani de la inceputul anilor 90 a produs zeci de mii de victime in Bosnia. La Sarajevo, acolo unde strazile au fost patate cu sangele multor musulmani, fotbalul a sters petele genocidului. In plina strada, intre doua reprize de bombardamente, riveranii si-au permis o repriza de fotbal! O sfidare a unui dezastru din care, in 2014, a iesit o calificare a Bosniei la primul ei turneu final, Campionatul Mondial din Brazilia!
Fasia Gaza, Haiti, Thailanda…
Fasia Gaza, o zona in care alarmele bombardamentelor au proximitatea comenzilor la taxi dintr-o metropola a Europei, fotbalul nu ia vacanta niciodata! Printre ruine sau carcase de obuze, pe pamant sau zgura, in picioarele goale sau cu tenesii rupti in talpa, copiii nu simt niciodata durerea unei unghii smulse din carne sau a unei vanatai pe tibie.
Pe maidan, in copilaria in care mingea de 35 de lei era tot ce isi putea dori un pusti asortat la tenesi chinezesti, cel care trebuia sa stea in poarta avea nevoie de o asigurare verbala din partea celorlalti colegi de miuta: “Stai un gol si te schimba cineva. Nu o sa tragem tare, nu e voie cu bombe!”. Pentru copiii din Irak, o astfel de expresie are o alta valoare, chiar daca regulile fotbalului sunt aceleasi. Si cum o imagine face cat 1000 de cuvinte, cadrul poate avea o singura explicatie foto: “I-au gaurit poarta”. In meciul lor, copiii trag cu mingea, in jocul celor mari se trage cu mitraliera!
Cu natura nu te poti pune, insa cu o minge poti sa faci soarele sa rasara. Au demonstrat asta cei din Myanmar sau din Haiti, acolo unde tsunamiurile si cutremurele au produs sute de mii de pierderi de vieti omenesti. Fara hrana sau medicamente, rana unora dintre supravietuitori a fost cicatrizata prin fotbal.
CITESTE SI:
O minge si… Play the Game
Nici al doilea Razboi Mondial nu a putut intrerupe fotbalul. Undeva in nordul Frantei, un meci si o fotografie in alb si negru atesta ca, pe orice ce vreme, orice fel de echipament sau teren , acest joc va continua indiferent de vremuri. Cu un simplu somoiog de carpe, o “mingea de 35 de lei”, un “Tango” din generatia lui Maradona sau “Jabulani” care face din sutul lui Cristiano Ronaldo o teorie geometrica , povestea acestui joc este dusa mai departe de pasiune.