Meteorologii de la Națiunile Unite au anunțat, joi, că au stabilit care a fost cel mare fulger înregistrat de la începutul măsurătorilor mondiale.
Descărcarea electrică impresionantă a avut loc pe 31 octombrie 2018, în Brazilia.
Impresionantă este lungimea fulgerului, de nu mai puțin de 700 de kilometri. Practic, asta înseamnă distanța dintre Constanța și Cluj sau cea dintre Boston și Washington DC.
Organizația Mondială de Meteorologie a anunțat că, tot anul trecut, a fost înregistrat și cel mai lung fulger din istorie. Fenomenul a avut loc pe 4 octombrie 2019 în Argentina și a durat 16,73 secunde.
Cele două recorduri din 2019 sunt remarcabile, deoarecele cele precedente, înregistrate în SUA și Franța, au avut intensitate și durată de două ori mai mică. Mai mult, specialiștii au explicat în repetate rânduri că schimbările climatice pot crește intensitatea fenomenelor extreme și le pot îndesi.
„E foarte probabil ca fenomene extreme și mai intense să se producă și nu putem decât să sperăm că tehnologia va progresa așa de mult încât să le putem detecta”, a declarat Randall Cerveny, șeful echipei care a măsurat fenomenele extreme.
De asemenea, specialiștii au făcut publice și alte recorduri impresionante. În 2016, un val din Oceanul Atlantic de Nord a măsurat 19 metri, practic mai mult decât un bloc cu șase etaje.
În 1975, un fulger din Zimbabwe a „bifat”, din păcate, un record negativ: cel mai mare număr de oameni uciși de un singur fulger, 21.
Acum patru ani, Senzorul Imagistic pentru Fulgere, de la bordul unui satelit NASA, a descoperit că într-o zonă din Venezuela se produc mult mai multe fulgere decât în alte părți de pe Pământ. În zona lacului Maracaibo au loc în jur de 297 de furtuni cu fulgere în fiecare an, regiunea fiind lovită de un număr impresionant de 1,2 milioane de fulgere anual.
Foto: pixabay.com