Augustin Zegrean, fostul șef al CCR, spune că actualul proiect de lege prin care urmează să fie instituită starea de alertă din 15 mai nu poate intra în vigoare decât cel mai devreme luni, ținând cont de normele legale. Tot el mai spune că președintele Iohannis poate prelungi starea de urgență cu cât vrea. (CITEȘTE ȘI: RAED ARAFAT, DUPĂ DECIZIA CCR ÎN CAZUL MAJORĂRII AMENZILOR: ”RĂZBOIUL AR PUTEA FI PIERDUT. SĂ NU UITĂM, VA VENI VALUL DOI!”)
„Tot poporul român o să mă înjure: președintele să prelungească cu trei zile starea de urgență. Oricând există această posibilitate. Președintele poate să prelungească cu încă o lună, dacă vrea. Dacă nu pot să rezolve problema până sâmbătă, de sâmbătă, toate măsurile luate prin ordonanțele militare se pun deoparte”, a spus fostul judecător constituțional. (NU RATA: PRIN CE MODALITATE ARE PUTEA FI ANULATE AMENZILE COLOSALE, DATE ÎN BAZA ORDONANȚELOR MILITARE. FOSTUL PREŞEDINTE CCR: „S-A EXAGERAT, ESTE SPECIFIC ROMÂNESC”)
Totul trebuie să fie făcut cu cea mai mare rapiditate, însă în limita legii, spune Augustin Zegrean. Proiectul de lege trebuie votat cât mai repede de parlament, apoi legea va fi publicată în Monitorul Oficial.
„Legea care există se pare că este deficitară și Guvernul probabil că a înțeles asta după ce Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu acea lege, pe care Curtea încă nu s-a pronunțat. Este vorba despre o ordonanță de urgență, nr. 21 din 2004, care a fost aprobată prin lege, dar se pare că nici aceasta nu întrunește toate elementele prevăzute de articolul 53 din Constituție. În aceste condiții, Parlamentul este chemat să se miște repede și să voteze asupra proiectului de lege înaintat de Guvern, în condițiile în care ultima zi a stării de urgență este 15 mai. Odată votată, legea ar trebui să intre în vigoare sâmbătă. Însă chiar dacă s-ar mișca repede Parlamentul, legea nu poate intra în vigoare mai devreme de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial”, a arătat Augustin Zegrean, potrivit Digi24.ro.