Spovedanie maraton a fostului episcop Corneliu Onilă în fața magistraților Tribunalului Vaslui. Prezent, ieri, în fața judecătorilor, Onilă le-a vorbit acestora aproape patru ore. Le-a povestit, printre altele, cât de afectat a fost de presupusul șantaj la care a fost supus de către preoții Jitaru, Damian și Bumbu, mai ales că, în aceeași perioadă, și-a îngropat și mama.
A încercat să impresioneze instanța, povestind că toate aceste evenimente l-au afectat profund și i-au șubrezit sănătatea. Nu a reușit să arate judecătorilor un act medical care să confirme acest lucru dar, prin vocea apărătorului ales, a spus că va face și acest lucru la o data ulterioară. După aproape patru ore, a ieșit zâmbitor din sala de ședință, ținut de după umeri de unul dintre frații săi, a urcat într-o mașină și a plecat apoi către mănăstirea Văratec, acolo unde locuiește în prezent. În urma sa au rămas patru preoți, martori în dosar, care urmau să fie audiați.
De asemenea, pentru a nu resimți prea tare timpul îndelungat de așteptare, cei patru martori au primit, din partea protopopului Adrian Chirvasa, un pachet cu plăcinte și apă. Și tot la finalul “spovedaniei”, fostului epsicop Onilă a făcut declarații presei, prin avocatul său, Liviu Bran. Acesta a vorbit de starea de sănătate a clientului său, dar și despre faptul că nu are voie să stea de vorbă cu jurnaliștii pentru a da detalii. De partea cealaltă, avocatul Ionel Nechita a declarat că nu crede în boala lui Onilă și că așteaptă dovezi în acest sens.
Zi specială la Tribunalul Vaslui, acolo unde se judecă, pe fondul cauzei, dosarul în care trei preoți vasluieni au fost acuzați de șantaj de fostul episcop al Hușilor, Corneliu Onilă. Ieri, acesta a fost audiat de către instanță pe pacursul a mai multor ore. La final, a ieșit zâmbitor din sala de judecată, ținut de după umeri de către unul dintre frații săi. În fața magistraților a povestit că este foarte bolnav și că boala a survenit după decesul mamei și după ce a fost supus șantajului de către preoții Jitaru, Bumbu și Damian. Nu a părut un om bolnav, în schimb fratele lui, prezent pe holul Tribunalului Vaslui, a avut grijă ca Onilă să nu fie deranjat de nimeni.
“Nu este nicio explicație logică la cele întâmplate. Niște oameni despre care, spune că i-a susținut mult timp și nu-și explică ce i-a determinat să facă ceea ce au făcut. Din toata povestea asta nimeni nu a avut de câștigat: nici ei, nici Biserica și nici episcopul. Toată lumea a avut de pierdut și te întrebi ce i-a determinat să facă acest lucru. Au fost solicitate sume de bani și dovezi în acest sens sunt înregistrările (făcute de către DNA – n.r.). Fostul epsicop este foarte afectat de toată această poveste, în urma căreia, a fost suspendat și s-a ajuns la cel mai mare scandal din istoria Bisericii Ortodoxe Române. Este afectat și din punct de vedere al sănătații, iar fostul episcop nu își doreste acum decât să fie aplicată legea”, a declarat avocatul Liviu Bran.
De asemenea, acesta a spus că fostul epsicop arată că nu este supărat pe preoții acuzați de presupusul șantaj. “Nu a solicitat nimic de la inculpați și nu are nevoie de nimic. Vrea doar să se facă dreptate. Pe preoți îi cunoștea de tineri, din momentul în care au fost hirotonisiți. A avut o colaborare bună cu aceștia și au fost împreună la oficierea diferitelor slujbe prin țară. A fost surprins foarte tare de povestea șantajului și s-a și îmbolnăvit”, a mai declarat avocatului fostului episcop Onilă.
Chiar dacă a susținut și în fața judecătorilor că este bolnav și profund afectat de povestea șantajului, fostul epsicop Onilă nu a reușit să fie credibil și în fața avocaților celor trei inculpați. Acestia s-au arătat rezervați și așteaptă eventualele dovezi în acest sens. De asemenea, avocatul Ionel Nechita a povestit ce s-a întâmplat în sala de judecată în prima jumătate a ședintei de ieri. “Despre afecțiunile fostului episcop al Hușilor, pe noi nu ne-a convins, dar putem fi subiectivi în ceea ce spunem. Astăzi (ieri – n.r.) sunt audiați majoritatea martorilor care au fundamentat situația din rechizitoriu (martorii care susțin cele spuse de către Corneliu Onilă – n.r.). Este prematur ca noi, apărarea, să putem face o apreciere obiectivă a modului cum s-au întâmplat, în realitate, faptele și cum va fi soluționată această cauză. Avem încredere în justiție”, a spus avocatul Ionel Nechita.
De asemenea, s-a pus în discuție și faptul că fostul episcop nu a demonstrat, deocamdată, că este suferind dar, va face acest lucru. “Imediat după ce s-au întâmplat acele evenimente, fostul episcop a luat legătura cu un medic. Nu am cunoștință de specialitatea medicului, dar a susținut că s-a adresat medicului”, a spus și apărătorul Onilă. Acesta a lăsat să se înțeleagă faptul că este posibil să fie singurul termen de judecată la care fostul episcop să apară în fața judecătorilor. “Este prima dată când a fost chemat în fața judecătorilor și s-a prezentat. Este primul termen și singurul mai ales că nu este obligatoriu să fie prezent la fiecare termen de judecată. Dacă va dori și dacă va mai fi solicitată prezența lui, atunci, va veni”, a mai spus avocatul Liviu Bran.
Această poveste a început pe 15 iunie, când Direcția Națională Anticorupție a făcut percheziții la domiciliul a doi preoți din județul Vaslui și la Episcopia Hușilor. Aici au avut în vedere pe preotul arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru, acuzat de șantaj. Conform procurorilor, acesta ar fi cerut fostului episcop Corneliu funcția de episcop vicar, altfel va face public un film în care acesta ar apărea în ipostaze compromițătoare. De asemenea, de șantaj au fost acuzați și preoții Răzvan Bumbu, preot în parohia Văleni, și Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui. Cei doi ar fi cerut episcopului 50.000 de euro pentru ca același film compromițător să nu ajungă pe masa Sinodului Metropolitan care a avut loc pe 15 iunie. Conform procurorilor, plângerea a fost făcută pe 12 iunie, la DNA, de către Corneliu Onilă, episcop al Episcopiei Hușilor. Acesta a sesizat comiterea, de către numitul Jitaru Cristi Sebastian, preot arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale Huși a infracțiunii de șantaj. Pe 30 mai, consilierii Episcopiei Hușilor au fost abordați de Jitaru. Acesta a precizat că deține un material compromițător cu fostul episcop. Le-a spus acestora că, în situația în care înaltul ierarh nu intervine pentru a-l recomanda pe Jitaru pentru funcția de episcop vicar va face publică înregistrarea și o va folosi în cadrul Sinodului Mitropolitan din 15 iunie, pentru a-l denigra pe înaltul ierarh. Tot în referatul de arestare se precizează că “în perioada 12-14.06.2017, Damian Gheorghe și Bumbu Răzvan au amenințat persoana vătămată Onilă Corneliu cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare compromițătoare în scopul de a dobândi, în mod injust, suma de 50.000 de euro. În cursul urmăririi penale au fost adminitrate următoarele probe: procese verbale de redare a convorbirilor interceptate în mediul ambiental, a convorbirilor telefonice, de percheziție, declarație persoană vătămată și martori. Din coroborarea probelor a rezultat că suspectul Damian Gheorghe a comis infracțiuni de șantaj. Bumbu Răzvan ar fi făcut aceleași amenințări.”