O şopârlă fosilizată într-un bob de chihlimbar a fost găsită în Asia de Sud-Est, iar cercetătorii spun că datează de acum 99 milioane de ani şi că reprezintă veriga lipsă pe care pasionaţii de reptile o căutau de foarte mult timp.
Fosila este cu 75 de milioane de ani mai bătrână decât cea mai veche descoperire care fusese făcută până acum, conform reprezentanţilor Muzeului de Istorie Naturală din Florida, care au anunţat descoperirea.
“Este incredibil de îmbucurător să vezi aceste animale pentru prima oară”, a declarat Edward Stanley, un membru al echipei de cercetare. Oamenii de ştiinţă cred că şopârla era încă în faza copilăriei când a fost prinsă în răşina lipicioasă dintr-un copac al fostei păduri tropicale în locul căreia se află acum Myanmar.
Corpul creaturii este foarte bine conservat, la fel că celelalte descoperiri asemănătoare închistate în răşini. Stanley şi ceilalţi cercetători au putut analiza vârsta şopârlei din chihlimbar fără să o distrugă, cu ajutorul tehnologiei digitale de înaltă rezoluţie cu raze X.
Descoperirea îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să afle mai multe despre lumea şi despre ecosistemele pierdute cărora le-a aparţinut creatură şi să afle mai multe despre rudele moderne ale acesteia. “Este veriga care ne lipsea”, a declarat Stanley încântat.
Ruxandra Pătru