Creșterea popularității TikTok la nivel mondial a dus la o sporire substanțială a veniturilor companiei-mamă, ByteDance. Iar această creștere l-a ajutat pe fondatorul său, Zhang Yiming, să devină cel mai bogat om din China.
Conform unei liste realizate de Institutul de Cercetare Hurun, averea lui Zhang Yiming se ridică acum la 49,3 miliarde de dolari, cu 43% mai mult decât în 2023, arată BBC.
Zhang, în vârstă de 41 de ani, a renunțat la rolul său de director al companiei, dar deține în continuare aproximativ 20% din acțiuni.
TikTok a devenit una dintre cele mai populare aplicații de social media din lume, în ciuda preocupărilor din unele țări cu privire la legăturile sale cu statul chinez. În timp ce ambele companii insistă că sunt independente de Guvernul chinez, SUA intenționează să interzică TikTok în ianuarie 2025, cu excepția cazului în care ByteDance vinde platforma.
În ciuda acestei presiuni intense în SUA, profitul global al ByteDance a crescut cu 60% anul trecut, sporind averea personală a lui Zhang Yiming.
Potrivit raportului, Zhang este a 18-a persoană care ajunge în fruntea listei celor mai bogați oameni din China în ultimii 26 de ani.
„SUA, prin comparație, au avut doar patru astfel de persoane: Bill Gates, Warren Buffett, Jeff Bezos și Elon Musk. Acest lucru oferă o indicație a dinamismului economiei chineze”, a declarat directorul Hurun, Rupert Hoogewerf.
CITEȘTE ȘI: AFACEREA CU CARE O ROMÂNCĂ A DAT LOVITURA PE TIKTOK! A FĂCUT O GRĂMADĂ DE BANI, DAR S-A „RABLAGIT”
Deși Zhang a câștigat sume impresionante în ultimul al, nu toți miliardarii chinezi trec printr-o perioadă foarte bună. Zhang l-a detronat pe Zhong Shanshan, un magnat al industriei chineze a apelor îmbuteliate, care a trecut pe locul al doilea după ce averea sa a scăzut cu 24%, ajungând la 47,9 miliarde de dolari.
Fondatorul Tencent, Pony Ma, se situează acum pe locul trei, având o avere de 44,1 miliarde de dolari, în timp ce Colin Huang, fondatorul PDD Holdings, a coborât pe locul patru, cu 34,3 miliarde de dolari.
Alți câțiva dintre miliardarii de pe listă au înregistrat pierderi importante în ultimul an, în contextul condițiilor economice dificile din China.
Reușita lui Zhang este cu atât mai remarcabilă cu cât ea vine într-o perioadă dificilă pentru compania fondată de el. Aceasta pentru că TikTok ar putea fi interzis în Statele Unite în 2025 dacă ByteDance nu vinde platforma. Autoritățile americane au impus această condiție pentru ca rețeaua să continue să funcționeze în SUA după apariția unor acuzații potrivit cărora TikTok ar furniza date Guvernului chinez, lucru negat vehement de companie.
Un proiect în acest sens a fost adoptat de Camera Reprezentanților la începutul acestui an. Dacă proiectul devine lege, proprietarul popularei aplicații va avea la dispoziție nouă luni pentru a găsi un cumpărător, cu o posibilă prelungire cu trei luni în cazul în care vânzarea este în desfășurare la momentul încheierii celor nouă luni. În caz contrar, platforma TikTok ar urma să fie interzisă pe teritoriul Statelor Unite.