Folositi legumele in dieta animalelor
Silviu Merlusca, Doctor in Stiinte Medicale Veterinare Legumele pot fi clasificate in trei grupe, in functie de partea vegetala care este folosita ca aliment. Este vorba despre legumele in care sunt folosite frunzele si tulpina (legume verzi): salata, stevie si varza. Ele pot fi consumate crude sau fierte. Din cauza continutului mare de fibre vegetale nu sunt digestibile. Mai putem vorbi despre legumele in care sunt folosite radacinile si tuberculii (bogate in celuloza): cartofii, morcovii, ridichile. Morcovii sunt o buna sursa de vitamina A ? pentru caini, nu si pentru pisici. Nu in ultimul rand, recomandam legumele in care sunt folosite semintele ? fasolea, mazarea. Ele sunt bogate in proteine si au un continut caloric mai mare decat celelalte doua grupe. Legumele au in structura lor glucide complexe, zaharuri simple, care sunt rezistente la actiunea enzimelor digestive ale cainelui si pisicii. Ele sunt digerate si ajung in intestinul gros, unde sub actiunea florei bacteriene fermenteaza si produc flatulenta. Includerea de legume in alimentatie nu comporta nici un fel de risc.