Autoritățile au descoperit un focar de pestă porcină africană în România. Iată unde s-au înregistrat cazurile și ce măsuri s-au luat.
Autoritățile din județul Timiș au decis să ia decizii preventive, după ce doi porci mistreți au fost găsiți decedați în fondul de vânătoare Drinova.
În urma analizelor, s-a constatat că animalele aveau pestă porcină africană.
Astfel, o zonă afectată a fost stabilită pe o rază de 13 kilometri faţă de locul unde au fost găsite cadavrele, scrie news.ro.
„Centrul Local de Combatere a Bolilor Timiş s-a întrunit astăzi, sub conducerea subprefectului Mircea Băcală, şi a emis o hotărâre în baza căreia s-au stabilit măsurile necesare pentru combaterea pestei porcine africane din Fondul Cinegetic 31. În baza acestei hotărâri s-a stabilit zona afectată care reprezintă o rază de 13 km de la caz /locul unde au fost găsite cele două cadavre de porci mistreţi”, se arată în comunicatul oferit de autorități.
Zona infectată are o rază de 8 kilometri şi cuprinde localităţile Surducu Mic, Săceni, Sărăzani, Boteşti, Mîtnicu Mic, Staţiunea Surduc, Glatna Montană, Fârdea, Făuzeşti, Nădrag, Crivina, Drinova, Botineşti, Jureşti şi Pogăneşti.
Zona tampon are o rază de 5 kilometri, în exteriorul zonei infectate şi curpinde localităţileJdioara, Jena, Criciova, Găvojdia, Cireşu, Măguri, Lugojel, Tapia, Sudriaş, Traian Vuia, Jupâni, Dumbrava, Bucovăţ, Drăgşineşti, Glatna Română şi Zolt.
„DSVSA Timiş va lua toate măsurile care se impun conform actelor normative în vigoare, Procedurilor şi Manualului Operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană”, mai scrie în comunicat.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar poate avea un puternic impact social și economic.
Foto: pixabay.com