Florin Piersic jr, primele declaraţii după ce a părăsit scena deranjat de un spectator! Actorul şi-a explicat simplu gestul
Florin Piersic jr. a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj prin intermediul căruia îşi explică alegerile din ultima perioadă. Actorul a mărturisit că a ales să-şi petreacă mama pe ultimul drum în mare ”secret”, pentru că aşa a discutat cu aceasta şi a fost alegerea ei.
Fiul lui Florin Piersic a vorbit deasemenea şi despre faptul că a părăsit scena în mijlocul spectacolului, explicând că a ales să facă asta după ce unui spectator i-a sunat îndelung telefonul şi a stricat ”vraja” creată între actul artistic de pe scenă şi public.
”Câteva minuscule corecturi de nuanţă, aduse unor recente materiale de tabloid:
1. „Piersic jr a ţinut totul secret şi nu a vrut ca mama lui să fie înmormântată CUM SE CUVINE.” Greşit. A se citi: „Piersic jr a discutat cu mama lui aspectul în cauză. Iar mama lui nu şi-a dorit ca la înmormântarea ei să apară o hoardă de jurnalişti care să calce pe mormintele din jur, să se suie pe cruci ca să poată filma mai bine etc.”
Mai mult, expresia „CUM SE CUVINE” este folosită în mod eronat, din ce în ce mai des. Astfel, în seara de Înviere, zeci de mii de oameni se îmbrâncesc şi se înjură, tocmai pentru că vor să ia LUMINĂ, AŞA CUM SE CUVINE. Da, e un paradox („PARADOX: enunţ contradictoriu şi, în acelaşi timp, demonstrabil; părere (absurdă) contrară adevărului unanim recunoscut; ciudăţenie; enormitate, absurditate” – DEX), dar se întâmplă sub ochii noştri. Dorinţa lui Piersic jr, precum şi a mamei sale, este ca plecarea din această lume să se întâmple simplu, fără fast. Prezenţa câtorva prieteni apropiaţi este arhisuficientă.
2. „Piersic jr a părăsit scena în lacrimi.” Dublă greşeală. A se citi: „Piersic jr ERA DEJA în lacrimi, pentru că monologul final al spectacolului cerea acest lucru, iar el reuşise să lege o punte cu publicul prezent în sala de teatru. (Atenţie: acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, pentru că actorul nu e un robot.) Faptul că, în rândul întâi, telefonul mobil al unui spectator a sunat lung şi melodios, a făcut să dispară orice urmă de emoţie sau sensibilitate. Practic, vraja s-a rupt chiar sub ochii publicului. Iar lacrimile actorului s-au uscat în mod spontantaneu (figură de stil; fuziune între: „SPONTAN: Care apare brusc, pe neaşteptate” şi „INSTANTANEU: Care se produce brusc şi se desfăşoară rapid” – DEX).
Dacă ar fi continuat, Piersic jr s-ar fi auto-proclamat rege al ipocriziei umane. Ar fi fost ca şi cum ar fi vâslit pe o barcă în deşert, pretinzând că vede malul. Iată o comparaţie şi mai nimerită: gândiţi-vă că faceţi dragoste cu partenera/partenerul dumneavoastră. Brusc, se deschide televizorul, şi vocea unui reporter începe să relateze, la volum maxim, ştirea despre ultimul atentat de la Londra. Puteţi continua să faceţi dragoste? Îndoi-m-aş. În cazul de faţă, Piersic jr a preferat să nu mintă publicul. Sonia, fetiţa lui, a venit la cabină, iar el i-a spus povestea până la capăt. No offense, no harm done.
A doua greşeală ţine de absenţa unei virgule. Locuţiunea „Scena în lacrimi” poate genera confuzie şi chiar stupoare în cititorul inocent.
3. „Oana Pellea se implică în scandalul momentului – Spectatorul este nesimţit!”
Greşit. A se citi: „Oana Pellea empatizează cu un coleg de breaslă.” („EMPATIE: Formă de intuire a realităţii prin identificare afectivă” – DEX)
Atenţie: Oana Pellea este o persoană care nu urlă, nu ţipă, nu aruncă cu pietre. De aici, inutilitatea semnului de exclamare, folosit doar pentru a-l induce în eroare pe omul de rând, care va fi convins că ştirea este scandaloasă.
Hint 1: jurnaliştii folosesc din ce în ce mai des semnul de exclamare pentru a transforma o banalitate în ceva senzaţional.
Hint 2: în jurnalism, sintagma: „…a mărturisit un apropiat al familiei” ascunde în 99% dintre cazuri o fabulaţie.
Hint 3: în publicaţiile de tip tabloid, semnătura jurnalistului care a scris materialul nu apare nicăieri.
Hint 4: anumite părţi din acest text vor fi preluate de tabloide; urmăriţi cu atenţie ruperea din context, în favoarea titlului flamboaiant.
Aş putea continua, dar trebuie să-i fac baie lui Saşa (atenţie, stimaţi jurnalişti: Saşa, nu Sasha).
Pe viitor, promit să revin şi cu alte corecturi, acolo unde presa greşeşte sau face exces de zel („ZEL: Exagerare inutilă” – DEX)”, le-a explicat Florin Piersic jr. prietenilor lui virtuali.