Florin Cîțu, înainte de audierile miniștrilor propuși de Dacian Cioloș: ”Le-am cerut colegilor mei decență și profesionalism. Ne vom abține la vot”
Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, a anunțat – marți – decizia luată înaintea ședințelor comisiilor reunite ale Parlamentului în care vor fi audiați cei 18 candidați propuși de premierul desemnat Dacian Cioloș pentru formarea unui nou Guvern.
Florin Cîțu, premier demis, a declarat marți dimineață, după o ședință a grupurilor parlamentare ale liberalilor, că le-a cerut colegilor din comisii decență și profesionalism la audierile candidaților, amintind de decizia de luni seara a Biroului Executiv al PNL ca aceștia să se abțină la momentul votului, în plenul de miercuri, dar și în comisii, notează GÂNDUL.
„I-am rugat pe colegii mei să vină cu argumente clare”, a spus Florin Cîțu.
Cu această ocazie Florin Cîțu a criticat faptul că în programul de guvernare propus de președintele USR, Apărarea nu mai primește 2% din PIB, ceea ce reprezintă „o primă încălcare a relației noastre cu NATO și a promisiunii pe care avem pentru a crește sau a păstra acest procent în Guvern”.
Întrebat ce șanse estimează că are Guvernul Cioloș propus să treacă de votul parlamentarilor, Florin Cîțu a evitat să dea un pronostic. „Asta e responsabilitatea domnului Dacian Cioloș să-și facă majoritatea. (…) Eu vorbesc pentru PNL, este o decizie a PNL în BEx de a fi prezent mâine, de a asigura cvorum, dar de a nu vota acest Guvern”, a declarat liderul liberal.
În cazul în care Cabinetul propus nu trece de votul plenului, Florin Cîțu a spus că „sunt mai multe strategii, dar vom face tot ceea ce este… Toate soluțiile sunt pe masă, asta am spus de fiecare dată, și vom face tot ceea ce e mai important pentru români pentru a rezolva această criză și pentru PNL”.
Întrebat dacă mai există vreo șansă de împăcare cu USR, în eventuala perspectivă a formării unei majorități, Florin Cîțu a răspuns că PNL arată o desChidere prin decizia luată. „Eu cred că noi arătăm aici o maturitate și un pas, o deschidere pentru că nu vom vota împotrivă. Parlamentarii PNL nu se vor ridic din bancă și nu vor merge să pună bila împotriva acestui guvern, așa cum s-a întâmplat de partea cealaltă, deci din partea noastră există deschidere să arătăm că vrem să depășim acest moment, ce a fost în trecut a fost în trecut. Haideți să rezolvăm problema începând de mâine”, a spus liderul PNL.
„Nu înțeleg asta cu pasul în spate”
Liderul liberala declarat că, în funcție de votul de miercuri, PNL va încerca să facă o majoritate în jurul partidului, care, conform protocolului din Coaliție, dă premierul, iar premierul susținut de PNL este în prezent chiar el.
„PNL va încerca să facă o majoritate în jurul PNL, după votul de mâine. O să punem pe masă toate opțiunile, soluțiile pentru această iarnă și o să vedem, după aceea, care este răspunsul la această întrebare”, a spus Florin Cîțu.
„Până la urmă, liderii USR sau protocolul, dacă vă uitați la el este simplu. PNL, în această coaliție, are funcția de premier”, a spus el.
Întrebat, în cazul în care o să ajungă la concluzia că nu o să fie susținut de ceilalți reprezentanți de la celelalte partide, dacă e dispus să facă un pas în spate, liderul PNL a răspuns: „Nu înțeleg asta cu pasul în spate. Toți trebuie să facem pasul în față. Toți trebuie să ne asumăm această guvernare. PNL are decizii ale PNL. Ele sunt deciziile PNL, niciun alt partid nu poate să cenzureze deciziile PNL”.
Traseul noului Guvern
Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunțat luni, la Digi24, că liberalii au luat hotărârea de a nu vota în plen pentru susținerea Guvernului Cioloș. De asemenea el a precizat că liberalii vor merge în Parlament cu propunerea ca Florin Cîțu sa fie premier și mizează pe susținerea UDMR, a minorităților și a parlamentarilor cu care vor sta la discuții.
Premierul desemnat Dacian Cioloș a propus un Cabinet monocolor USR cu 18 miniștri, după ce Guvernul Cițu a fost demis, în 5 octombrie, în Parlament, cu 208 voturi. El a depus luni lista cu propuneri și programul de guvernare în Parlament, marți sunt audierile în comisiile reunite, începând de la de la ora 10:00 la ora:30, iar miercuri, votul în plen.
„Am depus astăzi o listă de miniștri pentru un guvern monocolor al USR și ancorat în structura politică a partidului pentru că nu e momentul pentru un experiment. Am vrut să ne pregătim în așa fel încât să fim gata, dacă Guvernul trece, să putem să începem guvernarea imediat, fără alte complicații administrative”, a spus Dacian Cioloș luni, după depunerea listei.
Candidații propuși de Dacian Cioloș pentru a forma un nou Guvern:
- Dan Barna – ministrul Afacerilor Externe;
- Nicu Fălcoi – ministrul Apărării Naţionale;
- Alin Stoica – ministrul Afacerilor Interne;
- Stelian Ion – ministrul Justiţiei;
- Dragoş Pîslaru – ministrul Finanţelor;
- Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor şi Infrastructurii;
- Cristina Prună – ministrul Energiei;
- Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;
- George Căţean – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
- Mihai Goţiu – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;
- Cristian Ghinea – ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;
- Ioana Mihăilă – ministrul Sănătăţii;
- Ionuţ Moşteanu – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;
- Oana Ţoiu – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale;
- Corina Atanasiu – ministrul Educaţiei;
- Monica Berescu – ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării;
- Iulia Popovici – ministrul Culturii;
- Tudor Pop – ministrul Tineretului şi Sportului.