Duminica de dinaintea Paștelui ortodox este marcată, an de an, de Florii. Mii de români, care au prenume de floare, își serbează ziua onomastică, dar puțini știu ce tradiții și superstiții sunt legate de această zi. Ziua de 9 aprilie este cea mai mare sărbătoare din Postul Paștelui.
Anul acesta, pentru ortodocși, duminica de Florii pică în data de 9 aprilie, odată cu Paştele catolic, așa cum s-a întâmplat și în 2022. În tradiţia creştină, Floriile marchează ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, călare pe un măgar. Este, totodată, ultima zi înainte de Săptămâna Patimilor.
Mai bine de 1,5 milioane de români își serbează prenumele în această zi, cele mai populare nume fiind: Laur, Laura, Violeta, Camelia, Florina, Florin, Codrin, Codruța, Viorel, Narcisa și multe altele.
(CITEȘTE ȘI: Meteorologii AccuWeather au făcut anunțul! Cum va fi vremea de Florii și de Paște, în 2023
În primul rând, dat fiind faptul că este o sărbătoare cu cruce roșie, creștinii nu au voie să spele haine, să coasă sau să facă efort, așa cum se întâmplă și duminica și în zilele de mare sărbătoare.
În funcție de zona țării, sunt mai multe tradiții și superstiții. De exemplu, în sudul țării, de Florii, se mergea cu Vaiul, care, inițial, a fost un imn religios. Tradiția spune că fetele împodobite cu salcie cântau din poartă în poartă și primeau ouă.
În Dobrogea, în comuna Izvoarele, din județul Tulcea, în sâmbăta de dinaintea Floriilor există una dintre cele mai frumoase tradiții. Dis de dimineaţă, un grup de fete, îmbrăcate în costume tradiţionale, colindă din casă în casă, povestind despre moartea lui Lazăr.
Totodată, la sate, pe vremuri, se practicau de Florii și câteva obiceiuri păgâne. La miezul nopţii dinspre Florii, fetele fierbeau apă cu busuioc şi cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari. În Duminica de Florii, ele se spălau cu această apă pe cap. Apoi o aruncau la rădăcina unui pom fructifer. Astfel, fetele sperau să le crească părul frumos şi bogat. În alte locuri, oamenii nu se spală pe cap în această zi, tocmai ca să nu încărunțească precum pomii în floare.
(CITEȘTE ȘI: Mesaje, SMS-uri și felicitări virtuale de Florii, pentru toți cei care poartă nume de flori. Cele mai frumoase urări)