Într-un interviu incendiar acordat pentru ziare.com, comisarul-șef Florian Eniță a descris, pas cu pas, cum a decurs ancheta efectuată în curtea și locuința lui Gheorghe Dincă, cel supranumit ”Monstrul din Caracal”. După ce, inițial, ancheta în cazul ”Caracal” a părut să ofere rezultate rapide, cercetările la fața locului au fost preluate de o echipă alcătuită din ofițeri ai Serviciului Omoruri București, plus criminaliști de la Poliția București și IGP.
Din 2011, echipa condusă de Florian Eniță nu a mai avut niciun caz neelucidat. Comisarul-șef spune că a aflat despre cazul ”Caracal” de la știri și că nu și-a imaginat, inițial, cât de complexă va fi această anchetă.
”De la știri, pe 26 iulie. Deși eu, de regulă, nu mă prea uit la televizor, mai ales la acele televiziuni de știri care te asaltează toată ziua cu „bombe” și unde vin tot felul de oameni care-și dau cu părerea și nu înțelegi nimic de la ei. Habar nu aveam cât e de complex cazul. Și cât timp va uitați la TV nu v-a râcâit curiozitatea profesională? Ba da. E un caz inedit. Toți eram curioși ce e acolo, nu știam cine a preluat dosarul, cine lucrează în el. În august ni s-a spus: „mâine plecați la Caracal”. Într-o vineri, pe 2 august, am plecat 8 persoane de la Serviciul Omoruri și 12 criminaliști de la Poliția Capitalei. Am avut și de la IGP câțiva criminaliști, câțiva ofițeri, profilerul. Destul de mulți. Nu știam despre ce e vorba. Abia când am ajuns și am făcut prima evaluare a ceea ce am găsit, le-am spus că va dură cel puțin 3 săptămâni cercetarea la față locului (CFL). Mulți nu au vrut să creadă: „ce facem 3 săptămâni aici?” A durat mai mult, până pe 29 august”, spune Florian Eniță.
S-a discutat de foarte multe ori despre buncărul din casa lui Gheorghe Dincă, iar comisarul-șef Florian Eniță a reamintit faptul că, la un moment dat, Gheorghe Dincă a avut un service auto. Tocmai de aceea exista o rampă, la fața locului, iar peste aceasta a fost construit un tavan din beton armat. Întrebat care a fost scopul acestei construțcții, Dincă a declarat că se temea de… un atac cu rachete, în apropiere aflându-se baza militară de la Deveselu. Dar Florian Eniță formulează și o ipoteză înfiorătoare. Existau și inele metalice prinse în beton, iar Dincă nu a dat nicio explicație referitoare la ele. Din punctul de vedere al polițistului, ”Monstrul din Caracal” se pregătea pentru a trece la ”nivelul următor”.
”În casa groazei, cum mai este cunoscută, a funcționat la un moment dat un service auto. În atelier se află o rampă construită din cărămidă și beton. Peste rampă a fost construit un tavan din beton armat care a fost acoperit cu pământ și au rămas la vedere scările prin care se făcea accesul. În afară de o podină din lemn peste care se află o saltea și un butoi din plastic încastrat în beton, ne-au atras atenția câteva inele metalice prinse în beton. L-am întrebat pe Dinca scopul acestei construcții și ne-a răspuns că se temea de un atac cu rachete, că în apropiere se află bază militară de la Deveselu. Nu am primit niciodată un răspuns legat de acele inele metalice, dar convingerea mea este că nu a apucat să folosească acest spațiu. Probabil era un „next level”, declară polițistul Florian Eniță.