Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, vizați de DNA într-un dosar de trafic de influență. Au fost audiați de procurori în scandalul cu afaceristul Cătălin Hideg

Publicat: 23/05/2024 | 14:16

Florian Coldea, fostul director adjunct al SRI, și generalul (r) Dumitru Dumbravă au ajuns astăzi, 23 mai 2024, în fața procurorilor DNA, pentru a fi audiați în scandalul cu afaceristul Cătălin Hideg. Potrivit informațiilor, este vorba despre un dosar de trafic de influență. Afaceristul în acuză că ar fi încercat să îl șantajeze. Informațiile se regăsesc mai jos, în articol.

Update ora 15:05 | Potrivit surselor GÂNDUL, Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă „au calitatea de suspecți în acest dosar. Aceștia sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani”.

În cursul zilei de joi, 23 mai 2024, Florian Coldea, fostul director adjunct al SRI, și generalul (r) Dumitru Dumbravă s-au prezentat la audierile DNA, fiind vorba despre scandalul cu afaceristul Cătălin Hideg. Potrivit informațiilor furnizate de GÂNDUL.RO, omul de afaceri îi acuză pe cei doi de șantaj și că ar fi încercat să îl convingă să își vândă afacerea – Sanimed Internaţional, afacere în domeniul medical. A fost deschis in rem un dosar pentru trafic de influență.

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au ajuns la DNA

Generalul (r) Dumitru Dumbravă a ajuns în jurul orei 11:00 la sediul DNA. La aproape 45 de minute distanță, pe treptele sediului a fost prezent avocatul Doru Trăilă, care nu a dorit să ofere, momentan, o declarație referitoare la dosar. În jurul orei 12:00, la sediul antimafia a ajuns și Florian Coldea, fostul director adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI).

La momentul sosirii sale la sediul Direcției Naționale Anticorupție a declarat următoarele: „Am fost convocat la ora 12:00. O să vă spun la ieșire despre calitatea mea din acest dosar”.

O oră mai târziu, la 13:00, la sediul DNA a ajuns și afaceristul Dan Tocaci, care ar cunoaște detalii legate de banii care i-ar fi fost ceruți lui Cătălin Hideg. În jurul orei 14:00, jandarmii au decis montarea unor garduri de protecție în zona clădirii.

Vezi și AVEM FILMAREA DESPRE CARE VA VORBI TOATĂ ROMÂNIA! ”BOSCHETAR, REPETENT, ULTIMUL DERBEDEU, UN FUGIT DE ACASĂ!” SERGIU DIACOMATU L-A ÎNJOSIT PE FLORIAN COLDEA (EP. 1 LA #DUBAI), DAR NU S-A OPRIT AICI… (EP. 2 LA #BUCUREȘTI)

Florian Coldea, vizat de o anchetă DNA / sursă foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Vezi și FLORIAN COLDEA, PRINS ÎN „OFSAID” LA UNTOLD DUBAI. DIACOMATU A VRUT SĂ-L ”CURENTEZE” PE FOSTUL ADJUNCT AL SRI! I-A TURNAT PAHARUL CU BĂUTURĂ DIRECT ÎN CAP, ÎN LOJA VIP

Afaceristul Cătălin Hideg a depus denunțul, fiind vorba despre solicitări repetate de mită

În spațiul public au apărut interceptări legate de „afacerile murdare” ale fostului director adjunct al SRI. De altfel, Cătălin Hideg, deținătorul Sanimedi Internațional (afacere în domeniul medical), a dezvăluit procurorilor DNA că i-ar fi fost ceruți nu mai puțin de 600.000 de euro. Motivul? Pentru a se „debarasa” de dosarul de la Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi. Sursele GÂNDUL au dezvăluit că acuzațiile aduse la adresa fostului director adjunct al Serviciului Român de Informații sunt foarte grave și că nu s-ar exclude „luarea unor măsuri preventive împotriva sa”.

„Acuzațiile la adresa lui Florian Coldea sunt foarte grave și va avea de dat explicații consistente în fața procurorilor anticorupție. Ținând cont de aceste acuzații, nu este exclusă luarea unor măsuri preventive împotriva sa.

(…) Denunțul a fost depus de afaceristul Cătălin Hideg, care a anexat înregistrări cu solicitări repetate de mită din partea generalilor SRI, de sute de mii de euro. E vorba și de o sumă de 600.000 euro, în legătură cu un dosar de care se ocupă DNA, în care s-a încercat un trafic de influență la un afacerist, dar mita, nefiind plătita, acesta a fost trimis în judecată. Dosarul este instrumentat de cunoscutul procuror Mihaela Iorga”, au declarat sursele GÂNDUL, în exclusivitate.

De menționat faptul că, în anul 2022, afaceristul Cătălin Hideg și compania sa au fost trimiți în judecată de Parchetul European, la mijloc fiind vorba despre un dosar de fraudă cu fonduri europene. Este vorba despre un prejudiciul de 3 milioane de euro. În februarie 2024, patronul a fost condamnat de Tribunalul București la 4 ani de închisoare cu executare. În plus, firma sa a primit o amendă penală de 500.000 de lei și închiderea unui punct de lucru (3 luni). A dispus și plata a 14.440.459 de lei către MIPE – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Decizia a putut fi atacată cu apel.

Sursă foto: Inquam Photos / Saul Pop și Inquam Photos / Malina Norocea