Niciun derby din Brazilia nu are în spate o poveste atât de specială precum Flamengo-Fluminense sau Fla-Flu, așa cum a fost botezat acest meci de legendarul jurnalist Mario Filho, care dă și numele celui mai mare stadion al țării, Maracana.
Departe de tensiunile dintre Flamengo și Vasco da Gama, cele mai populare echipe din Rio, derby-ul Fla-Flu este plin de farmec, atât în teren, dar mai ales în tribune. Și toată această rivalitate a început chiar înainte ca cele două cluburi să se lupte pentru o minge pe un teren de fotbal.
Povestea începe în 1895, când a luat ființă Clube de Regatas Flamengo, un club de canotaj, sportul în mare vogă în Brazilia sfârșitului de secol 19. Peste șase ani, Oscar Cox, un tânăr cu origini engleze întors de la studii din Elveția, a adunat mai mulți prieteni laolaltă și împreună au disputat primul meci oficial din Rio de Janeiro. Iar la scurt timp, pe 21 iulie 1902, Cox avea să pună bazele noului club, Fluminense, dedicat exclusiv fotbalului.
Relațiile dintre cele două grupări erau excelente la început, împrumutându-și sportivii în competiții: canotorii de la Flamengo jucau fotbal pentru Fluminense și viceversa. Totul a durat până în 1911, când căpitanul lui Flu, Alberto Borgerth, s-a certat cu conducătorii clubului și, împreună cu alți nouă jucători care compuneau și echipa de canotaj a lui Flamengo, a fondat secția de fotbal a grupării rubro-negro.
Astfel, pe 7 iulie 1912, s-a disputat primul derby între cele două echipe, Fluminense impunându-se cu 3-2 în fața a 800 de spectatori.
Mario Filho, considerat părintele derby-ului Fla-Flu și un suporter înflăcărat al lui Flamengo, a contribuit enorm la creșterea popularității fotbalului, imediat după trecerea la profesionism, prin ideea sa ingenioasă de a atrage mulțimile spre stadioane. În decembrie 1936, erau programate trei întâlniri între Flamengo și Fluminense, astfel că Mario Rodrigues Filho a inițiat o întrecere în ziarul unde scria, Jornal dos Sports, între fanii celor două echipe, provocându-i să creeze cea mai frumoasă și mai colorată atmosferă. Suporterii au acceptat-o imediat și au venit la meci înarmați cu baloane, steaguri, confetti, tobe și chiar făină de orez, iar mozaicul de pe stadion a fost precum un carnaval, tradiție care s-a păstrat până în prezent. De aceea, Fla-Flu mai este cunoscut și drept „Derby-ul mulțimilor”.
Gruparea rubro-negro deține supremația în privința duelurilor directe, cu 150 de victorii, față de cele 130 ale lui Flu în 405 confruntări.
Flamengo i-a luat fața marii rivale și în privința trofeelor majore cucerite: 34-31 în Campionatul Carioca, 5-4 la titlurile din Serie A Brasileirao și 3-1 în Cupa Braziliei. În plus, Fla a câștigat și două Copa Libertadores și Cupa Intercontinentală, în 1981.