De mai bine de 16 ani, în România se desfășoară o luptă halucinantă între doi moștenitori, pentru o miză de zeci de milioane de euro. Este vorba despre un adevărat carusel al proceselor, al termenelor amânate și al acuzațiilor reciproce, o ”saga” juridică interminabilă, cu multe ramificații, echipe de avocați celebri care s-au dedicat apărării uneia sau alteia dintre părți și o cantitate impresionantă de documente. Este, în câteva cuvinte, prezentarea unui adevărat război purtat, an de an, în sălile de tribunal. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă dezvăluie informații super-exclusive din dosarul care consumă, de atâta vreme, timpul, energia și… banii părților implicate. (CITEȘTE ȘI: ANDREI TINU I-A DESCHIS SOȚIEI ÎNCĂ UN PROCES! E VORBA DE…)
Punctul de plecare în acest caz cu totul deosebit, din punct de vedere juridic, îl reprezintă o moștenire fabuloasă, de câteva zeci de milioane de euro. În ecuația juridică apar două societăți comerciale cunoscute, imobile și terenuri. Cele două părți implicate, Paul Banu și mama sa vitregă, Georgeta Banu, încearcă să demonstreze în fața judecătorilor că au dreptate și că, în conformitate cu prevederile legii, trebuie să intre în posesia unui anumit procent din masa succesorală. Până la o sentință definitivă, Paul Banu lansează acuzații grave la adresa celeilalte părți și consideră că a fost ”dat la o parte” prin intermediul unor acțiuni care încalcă legea.
Paul Banu este fiul profesorului universitar și doctor în științe matematice Emilian Banu, născut în anul 1948, în comuna Pietrari, județul Dâmbovița. Conform celor declarate de Paul Banu pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, Emilian Banu a fost unul dintre primii întreprinzători de anvergură din România, după Revoluția din 1989. Acesta s-a căsătorit cu mama vitregă a lui Paul Banu, Georgeta, în 1972. Cei doi soți au rămas împreună până în 1991, atunci când Emilian Banu a hotărât să se separe de soție, pe fondul unor neînțelegeri conjugale și, mai ales, datorită faptului că soțul își dorea foarte mult un copil, iar toate ”încercările” cuplului s-au soldat cu eșecuri. Totuși, separarea celor doi soți nu a fost confirmată și prin acte, astfel că lucrurile au luat o turnură complicată.
Pentru a avea o imagine de ansamblu, trebuie menționat că Emilian Banu a devenit un om de afaceri de succes după anul 1991. A mers în Republica Moldova, acolo unde l-a cunoscut pe Victor Chiosev – profesor universitar, la rândul său -, soțul Emiliei Chiosev. Aceasta avea în spate o carieră de succes în televiziune, parcurgând drumul de la moderator la regizor de televiziune, fiind totodată și un membru important în partidul socialist moldovenesc. Împreună, cei trei au pus bazele unei afaceri de succes. (VEZI ȘI AICI: DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ ÎN PROCESUL FOSTULUI PREOT PROMOHACI! INSTANȚA A HOTĂRÂT SĂ…)
”Prin intermediul și datorită cunoștințelor din mediul academic și de muncă ale lui Victor Chiosev, acesta fiind prieten și fost coleg de facultate cu directorul uzinei de locomotive de la Kaluga, din Rusia, tatăl meu, în anul 1992, a călătorit împreună cu mama mea Chiosev Emilia la fabrica de locomotive din Kaluga. Unde, discutând cu directorul fabricii și bazându-se pe prietenia acestuia cu Victor Chiosev și pe statutul și reputația mamei mele, aceștia l-au convins de faptul că vor să cumpere mai multe locomotive, capete de sudură, locomotive de sudat șine și alte utilaje pentru și în vederea aducerii și folosirii acestora de către noul stat înființat, Republica Moldova ”, declară Paul Banu.
”Practic, afacerea a constat în cumpărarea de mai multe locomotive și capete de sudură la preț unional (aprox. 30-50.000 USD), aducerea lor în România, iar de acolo vânzarea lor în diferite țări din întreaga lume (Egipt, Italia, Maroc, etc.), la prețuri și de 20-30 de ori mai mari decât prețul achiziției inițiale (600.000-900.000 USD), profitul realizat fiind de peste 300%”, mai spune Paul Banu.
La sfârșitul anului 1992, Emilian Banu și Emilia Chiosev au ajuns în România. Între ei exista deja mai mult decât o relație de afaceri, astfel că s-au hotărât să se mute împreună. Emilian Banu, ”nedorind să mai continue relația cu soția sa și nedorind să se întoarcă la aceasta la Galați, hotărăște să se mute, împreună cu mama mea la București, într-o casă închiriată de la Constantinescu Mihaela (declarație la dosar). Până în anul 1994, luna august, când mama mea, fiind deja însărcinată cu mine, aceștia dorind să aibă o locuința a lor cât mai repede, hotărăsc să cumpere o casă din (…), să se mute acolo”, mai spune Paul Banu. (NU RATA: AVEM DECIZIA INSTANȚEI. ANCA SEREA A CÂȘTIGAT PROCESUL PENTRU O PARTE DIN MOȘTENIREA FOSTULUI SOȚ!)
Paul Banu se naște în anul 1994, Emilian Banu fiind încă, legal, căsătorit cu Banu Georgeta. Emilian Banu întreprinde demersurile legale pentru a-și recunoaște fiul, numai că are o surpriză teribilă. „Emilian a fost luat prin surprindere când s-a dus la Starea Civilă că să-l declare pe Paul și a aflat că nu poate s-o facă pentru că eu eram căsătorita încă cu fostul sot”, a povestit, cu mai mulți ani în urmă, Emilia Chiosev, mama naturală a lui Paul, pentru evz.ro. Apariția moștenitorului a pus-o în dificultate pe mama vitregă a acestuia, astfel că a mai fost nevoie de încă trei ani pentru ca Paul Banu să fie recunoscut drept fiul lui Emilian Banu.
„Niciodată nu ne-am fi gândit că vom avea probleme. Copilul a fost recunoscut printr-o hotărâre judecătorească, iar dovada faptului că nimic nu a fost premeditat stă în felul în care s-au petrecut lucrurile. Amândoi aveam peste 40 de ani, nici prin cap nu mi-ar fi trecut să mai devin o dată mamă. Însă Emilian și-a dorit foarte mult acest copil, pentru că el nu avusese copii din căsătoria lui”, declara mama lui Paul Banu, potrivit sursei citate.
Emilian Banu a lăsat în urma sa o avere impresionantă, numai că asta a declanșat și ”războiul” între fiul său și soția de care încă nu divorțase atunci când a încetat din viață.
Emilian Banu, tatăl lui Paul Banu, intentează acțiune de divorț în 2004, numai că destinul își urmează propriile căi, pe care nimeni nu le poate anticipa. Omul de afaceri… moare înainte de finalizarea divorțului, astfel încât soția, Georgeta Banu – implicată, la rândul său, în afacerile soțului și deținând 30% din acțiuni la una dintre societăți – devine nu numai văduvă, ci și principal ”jucător” în acest scenariu. Și, după ce preia frâiele afacerii defunctului soț, ia și o altă decizie. Contestă paternitatea, ceea ce duce automat la suspendarea procesului de succesiune.
„La un an de la moartea lui Emilian, în timp ce ne judecam pentru succesiune, soția a deschis alt proces, pentru contestarea paternității și s-a suspendat procesul pentru succesiune”, spunea Emilia Chiosev, mama lui Paul Banu. Totuși – ajungându-se chiar și la deshumarea defunctului -, testul ADN a demonstrat 99,9999% că Paul Banu este fiul tatălui său, Emilian Banu. Și, din acest punct de vedere, nimic nu a mai putut fi contestat. Dar aceasta a fost doar o ”bătălie”. ”Războiul” a continuat.
Moștenirea lăsată de omul de afaceri Emilian Banu este impresionantă, discutându-se – conform declarațiilor fiului său – despre zeci de milioane de euro. De mai bine de 16 ani, Paul Banu se luptă cu mama vitregă pentru a primi partea sa de moștenire, iar acuzațiile sale sunt foarte grave. (CITEȘTE ȘI: CUNOSCUTUL ACTOR A CÂȘTIGAT PROCESUL ÎMPOTRIVA TATĂLUI SĂU! MIZA…)
La momentul decesului lui Emilian Banu, situația – din punct de vedere financiar – avea ca puncte de reper mai multe societăți înființate de tatăl lui Paul Banu. Asta lăsând la o parte alte imobile sau terenuri care fac, la rândul lor, obiectul proceselor interminabile.
– Astra Holding S.R.L – asociați: Banu Emilian (70%), Banu Georgeta (n.red. – soția lui Emilian Banu) – 30% – din părțile sociale.
– Metalurgica S.A – asociați: Astra Holding S.R.L (85%), Banu Emilian (2%), S.I.F Muntenia (9%), alti actionari (4%) – Metalurgica se afla în posesia societății și este administrată de Astra Holding, care la rândul ei este administrată de Banu Georgeta.
– Feroviara Grup S.R.L. – asociați: Banu Emilian (70%), Chiosev Emilia (n.red. – mama naturală a lui Paul Banu) – 30%.
Ulterior – o înțelegere pe cale amiabilă între părți fiind imposibilă -, pe ”tapet” au rămas două societăți – Astra Holding SRL și Metalurgica SA. Iar Paul Banu a declarat, pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, că valoarea acestora se ridică la mai multe zeci de milioane de euro. Numai că societățile, spune el, sunt… subevaluate la modul inimaginabil – valoarea declarată fiind de 100 sau de 200 de ori mai mică -, mama vitregă, Banu Georgeta, ajungând în poziția din care controlează (în urma decesului soțului său) ambele societăți. (VEZI ȘI AICI: ANCHETA MORȚII LUI RĂZVAN CIOBANU: MARTORUL-CHEIE, ADUS CU MANDAT PENTRU AUDIERI!)
”Fiind și asociată în societate (cu 30% din părțile sociale) și, totodată, soție supraviețuitoare, aceasta (n.red – Georgeta Banu reușește să modifice actul constitutiv și practic să preia părțile sociale ale tatălui meu, numindu-se asociat unic, astfel dobândind controlul atât societății Astra Holding, cât și mai ales dobândind controlul fabrici S.C Metalurgica S.A, dobândind în același timp venituri și resurse materiale cum nu avusese niciodată până în acel moment, aceasta numindu-se «președinte al consiliului de administrație» în locul tatălui meu, Banu Emilian, la Metalurgica S.A, aprobându-și singură, practic, un salariu lunar de președinte de peste 10.000 euro inițial, ulterior majorându-l și angajându-și și rudele la fabrică pe posturi de conducere, aceștia având și ei salarii de ordinul miilor de euro”, acuză fiul omului de afaceri Emilian Banu.
”Metalurgica S.A deține peste 50.000 mp de terenuri și construcții în suprafețe foarte mari, în centrul Bucureștiului – hale industriale, magazine, clădiri de birouri, service-uri auto, depozite, hale de producție supretajate, curți interioare. Exemplu – Șoseaua Iancului – peste 11.000 mp în clădiri de birouri cu multe etaje, multe hale industriale și ateliere de producție. Cimitirul Reînvierii – 2.000 mp de depozite, hale industriale, salon de motociclete. Hala Traian – 800 mp service auto. Iar Astra Holding mai deține și ea la rândul ei (pe lângă 85% din Metalurgica) terenuri și clădiri, 24.000 mp teren Rucăr, apartamente, clădiri etc… Practic, ambele societăți plătesc impozite pe clădiri și terenuri în suprafețe enorme, aflate în centrul Bucureștiului, evaluate undeva la 3-5 euro metrul pătrat. Mai ales în condițiile în care societatea Metalurgica avea în conturi, la momentul decesului tatălui meu, Banu Emilian, disponibilități de peste un milion euro. Și ea, totuși, valorează, cu toate cele 13 active, (terenuri și clădiri) 150.000 euro?”, se întreabă, retoric, Paul Banu.