CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, v-a prezentat ieri informații exclusive despre un caz cu multiple ramificații, o luptă pentru o moștenire fabuloasă care se duce de aproape două decenii în sălile tribunalelor din România. Părțile implicate – Paul Banu, unul dintre cei doi moștenitori ai omului de afaceri Emilian Banu, ”primul întreprinzător de anvergură” din țara noastră, conform celor declarate de fiul său, și Banu Georgeta, fosta soție a milionarului – duc un adevărat ”război de uzură” pentru a demonstra, în instanță, că dreptatea este de partea lor. De-a lungul timpului, procesele s-au ținut ”lanț”, au fost nenumărate amânări, iar Paul Banu declară că va încerca să își câștige dreptatea la CEDO. (CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV | DETALII ULUITOARE DIN PROCESUL CELEBRULUI INTERLOP FANE CĂPĂȚÂNĂ! JUDECĂTORII URMEAZĂ SĂ…)
Acuzațiile pe care Paul Banu, fiul omului de afaceri Emilian Banu, le aduce mamei sale vitrege sunt deosebit de grave. Din cele declarate de el, Banu Georgeta, care controlează cele două societăți importate – Metalurgica SA și Astra Holding – a făcut tot posibilul pentru a-l exclude din orice discuție referitoare la masa succesorală care se ridică la mai multe zeci de milioane de euro. Averea pe care fostul profesor universitar Emilian Banu a lăsat-o în urmă – după ce a făcut afaceri în spațiul ex-sovietic și pe teriotoriul României – este motivul disputei crunte dintre cele două părți. Paul Banu spune că a fost înșelat, aducând și o altă acuzație foarte gravă – statul român este prejudiciat prin subevaluarea celor două firme.
Reamintim un amănunt esențial. Paul Banu s-a născut în anul 1994. La acel moment, Emilian Banu, tatăl său, era separat de Banu Georgeta, însă – din punct de vedere legal – mariajul exista. Emilian Banu era împreună cu Emilia Chiosev, cea alături de care a făcut afaceri în Republica Moldova. Emilia Chiosev, mama lui Paul Banu, a avut în spate o carieră de succes în televiziune, parcurgând drumul de la moderator la regizor de televiziune, fiind totodată și un membru important în partidul socialist moldovenesc. Abia în anul 2004 au fost întreprinse demersurile necesare pentru divorț de către Emilian Banu, numai că – înainte de finalizarea procesului – acesta a decedat. (VEZI ȘI AICI: MAMA ADOPTIVĂ A FETIȚEI LUATE CU MASCAȚI DIN BAIA DE ARAMĂ A VENIT LA PROCES CU TREI AVOCATE. “SORINA FACE FOARTE BINE, A ÎNVĂȚAT SĂ NUMERE PÂNĂ LA 10 ÎN ENGLEZĂ”)
Din cele declarate de Paul Banu, mare parte din averea fabuloasă care se află în litigiu a fost realizată de tatăl său în perioada 1993 – 2004, atunci când era… separat de soția sa, Banu Georgeta.
”În perioada despărțirii în fapt – 1993-2004 (data decesului) – s-a realizat 95% din întreagă moștenire. În toată acesta perioadă, tatăl meu a locuit împreună cu mama mea (n.red. – Emilia Chiosev) și cu mine mine la București, iar pârâta (n. red. – Banu Georgeta) a locuit, inițial, la Galați, într-un apartament, iar apoi în casele construite pe terenul cumpărat în Satul Lepșa, cei doi soți trăind vieți complet separate”.
Emilia Chiosev divorțase pe cale amiabilă de soțul ei, astfel încât Emilian Banu dorea, în anul 2004, ca și divorțul său să fie declarat cât mai repede. Numai că destinul a fost potrivnic.
”Mama mea, Chiosev Emilia, odată cu nașterea mea și odată cu mutarea ei în România, a divorțat în mod amiabil de fostul ei soț Victor Chiosev încă din anul 1996”, mai spune Paul Banu.
Decesul lui Emilian Banu a declanșat tot acest ”război de uzură” care se poartă de aproape două decenii. Iar fiul lui Emilian Banu susține că Banu Georgeta, văduva tatălui său, a acționat instantaneu. (VEZI ȘI AICI: DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ ÎN PROCESUL FOSTULUI PREOT PROMOHACI! INSTANȚA A HOTĂRÂT SĂ…)
Lupta pentru moștenirea lăsată de Emilian Banu s-a declanșat în momentul morții acestuia. Iar prima mutare pe această ”tablă de șah” a fost făcută de fosta soție.
“Imediat după înmormântare, a două zi” – spune Pavel Banu – ”Banu Georgeta a plecat din satul natal al tatălui meu și de la parastas, acolo unde eu și mama mea am mai rămas circa o săptămâna pentru a face cele de cuviință. Aceasta nu a plecat însă la Lepșa, în comuna de domiciliu, ci s-a dus la București. Împreună cu directorul fabricii, au desigilat biroul tatălui meu de la Metalurgica, birou ce fusese sigilat de poliție imediat după declararea morții acestuia și au sustras din biroul lui toate documentele pe care acesta le ținea în birou împreună cu mai multe sume de bani care se aflau în acel moment în birou acestuia”, susține Paul Banu. (NU RATA: GIGI BECALI I-A DESCHIS PROCES UNEI POLITICIANE PENTRU NICI… 500 DE EURO!)
La numai câteva săptămâni de la acest moment, Banu Georgeta, văduva lui Emilian Banu, a mers la Galați și a modificat actul constitutiv al societății Astra Holding, declarând că ea este unicul moștenitor și asociat al defunctului. Conform celor spuse de Paul Banu, Banu Georgeta a mai declarat că ”domnul Banu nu avea copii sau alți moștenitori care să-l moștenească în afară de ea. Și, fiind și asociată în societate (cu 30% din părțile sociale) și, totodată, și soție supraviețuitoare, aceasta reușește să modifice actul constitutiv și practic să preia părțile sociale ale tatălui meu, numindu-se asociat unic, astfel dobândind controlul atât societății Astra Holding, cât și mai ales dobândind controlul fabrici S.C Metalurgica S.A, dobândind în același timp venituri și resurse materiale cum nu avuse niciodată pană în acel moment, aceasta numindu-se președinte al Consiliului de Administrație în locul tatălui Banu Emilian, la Metalurgica S.A, aprobându-și singură, practic, un salariu lunar de președinte de peste 10.000 euro, inițial, ulterior majorându-l și angajându-și și rudele la fabrică pe posturi de conducere, aceștia având și ei salarii de ordinul miilor de euro. Asta pe lângă faptul că Metalurgica S.A, în momentul decesului tatălui meu, avea disponibilități de peste 1,5 milioane de euro, bani cu care, ulterior, acesta a făcut o serie de achiziții, atât pentru ea cât și pentru rudele ei, cumpărând bunuri de lux și mai multe imobile”, declară Paul Banu. (CITEȘTE ȘI: ILIE NĂSTASE A CÂȘTIGAT PRIMUL PROCES CU POLIȚIA RUTIERĂ. AVEM DETALII!)
Acesta a fost doar începutul. ”Următorul pas făcut de Banu Georgeta – pe parcursul următorilor ani în ce privește instaurarea controlului total asupra societăților – a fost concedierea și disponibilizarea masivă a angajaților fabricii, creșterea cheltuielilor salariale cu salariile executivului (al ei și al rudelor sale), diminuarea și mai mult a capacităților de producție ale fabricii și închiriere”.
Paul Banu susține că nu numai el, ci și statul român este prejudiciat de aproape două decenii fiindcă cele două societăți – Metalurgica SA și Astra Holding – sunt subevaluate. (NU RATA: CUM ȘI-A ”NEGOCIAT” MATTEO POLITI ÎMPĂCAREA CU VICTIMELE)
”Societățile comerciale Metalurgica S.A și Astra Holding, societăți ce dețin în patrimoniu active de zeci de milioane de euro în patrimoniu sub formă de terenuri și construcții în suprafețe foarte mari (peste 50.000 mp), situate în centrul Bucureștiului și în zone centrale (Șoseaua Iancului, Cimitirul Reînvierii, Hala Traian etc.), reprezentând contructii industriale, hale de producție, clădiri de birouri, spații de închiriat, magazine, restaurante… sunt subevaluate la valori de peste 100 de ori mai mici decât valoarea reală în dosare ce privesc dreptul de creanță și dreptul la moștenire/proprietate/despăgubire al moștenitorului acționarului majoritar decedat! Prin încălcarea flagrantă a dreptului la moștenire și la un proces echitabil, ce durează deja de mai bine de 16 ani și continuă. Un moștenitor este „premiat”de instanță cu fabrici și spații comerciale, altul este despăgubit la o valoare derizorie de sute de ori mai mică. Evaziune fiscală la cele mai mari cote, de mai bine de 15 ani de la începutul dosarelor în cauză, pe sume de bani extrem de consistente, neplătite către stat de acestea două societăți, prin eschivarea de la reevaluare sau evaluare obligatorie la valoarea reală, a activelor imobiliare ale societăților și prin plată unei cote de impozitare calculată la o sumă enorm diminuată”, acuză Paul Banu. (CITEȘTE ȘI: CUNOSCUTA CÂNTĂREAȚĂ BIANCA RUS A PIERDUT PRIMUL PROCES CU SOȚUL! AVEM DECIZIA DE ULTIMĂ ORĂ DE LA JUDECĂTORIE)
Acuzațiile lui Paul Banu sunt foarte grave. În opinia acestuia, cele două societăți – Metalurgica SA și Astra Holding – sunt premeditat subevaluate, ceea ce înseamnă că acestea plătesc către statul român mult mai puțin bani decât ar trebui, având în vedere valoarea lor reală.
”Nici în timpul cât acesta (n. red. – omul de afaceri Emilian Banu) era în viață, încă de la cumpărarea lor de către Banu Emilian – 1998 – și până la decesul acestuia (2004), iar ulterior și de către Banu Georgeta, soția acestuia – din 2004 până în 2019 prezent – societățile nu și-au respectat obligativitatea de a își reevalua patrimoniul o dată la 3 ani (așa cum precizează legea) și astfel statul este prejudiciat de mai bine de 18 ani, cu sume exorbitante. Practic, în loc să se plătească în cotă de impozitare un impozit calculat din valoarea reală a reevaluării tuturor terenurilor și construcțiilor în procent de 5% din acesta, societățile preferă să plătească un impozit majorat și de 4-5 ori procentual, dar dintr-o valoare de 100 de ori mai mică. Respectiv, în loc de 5% din aproximativ 15-20 milioane de euro, acestea plătesc circa 15-20% dintr-o sumă de aproximativ 200.000 de euro”, acuză Paul Banu. (VEZI ȘI AICI: INSTANȚA A LUAT O DECIZIE NĂUCITOARE. PEPE A PIERDUT 500.000 € ÎNTR-UN PROCES!)