Guvernul României este de felicitat pentru inversarea a ceea ce a devenit "o obsesie naţională privind corupţia", iar dacă politicieni ar profita de aceste măsuri ar comite un "abuz de putere" cu efectul "autoînfrângerii", afirmă editorialistul FT Nick Kochan, cerând norme etice pentru investitori, anunţă mediafax.ro.
„Cei 250.000 de protestatari de pe străzile Bucureştiului s-ar putea să nu salute acest lucru, dar noul Guvern al României este de felicitat pentru inversarea a ceea ce a devenit o obsesie naţională privind corupţia”, comentează Nick Kochan într-un editorial publicat în cotidianul Financial Times intitulat „Măsurile din România în sensul dezincriminării sunt de salutat”. „Anunţul potrivit căruia se intenţionează dezincriminarea unor forme de abuz în funcţie, graţierea a aproximativ 3.000 de persoane condamnate pentru acte minore de corupţie – măsurile se referă la persoane care au sustras mai puţin de 50.000 de euro de la stat – şi eliberarea din închisori nu doar că relaxează penitenciarele, dar transmite şi un avertisment zelului excesiv al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Unii oameni probabil se vor aştepta ca de măsurile în sensul dezincriminării să abuzeze politicieni acuzaţi de corupţie. Dar acesta ar fi un abuz de putere extrem de vizibil, cu efectul autoînfrângerii. De fapt, măsurile permit Guvernului ales de curând să revizuiască abordarea faţă de integritatea funcţiilor publice, în contextul monitorizării internaţionale a României”, subliniază Nick Kochan.
„Noul premier al României, Sorin Grindeanu, din Partidul Social-Democrat, este bine plasat pentru a adopta o abordare mai radicală în practicile publice şi de afaceri, permiţând pieţelor financiare să ridice standardele etice şi de guvernare, mai degrabă decât unui procuror cu prerogative sporite. Companiile internaţionale – multe afectate de corupţia răspândită din această ţară – vor înceta activităţile cu firmele din România şi cu oficialii guvernamentali care nu vor respecta regulile adecvate”, apreciază Nick Kochan, notând că Uniunea Europeană nu este mulţumită de graţierea unor persoane condamnate pentru corupţie şi amintind recentele concluzii ale raportului elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). „Recentul raport MCV, care evaluează starea instituţiilor politice şi juridice, a identificat o serie de probleme privind independenţa justiţiei. (…) În afară de un sistem de justiţie compromis, amploarea cooperării între DNA şi servicii de informaţii din România reprezintă un alt motiv de preocupare pentru instituţiile internaţionale”, aminteşte Nick Kochan.
„Investitorii străini aşteaptă ca noul Guvern al României să adopte măsuri mai sistematice şi radicale pentru îmbunătăţirea calităţii normelor etice şi practicilor organizării instituţiilor de stat şi finanţării partidelor. Un lucru de care puţini se îndoiesc este că practica pieţelor internaţionale va avea un impact mai mare asupra profesionalismului local şi normelor etice decât un procuror local cu atribuţii extinse şi îndoielnic. Acest lucru va arăta pieţelor financiare că România are o atitudine serioasă în remedierea unei reputaţii privind corupţia care îi afectează relaţiile cu mediile de afaceri şi cu comunitatea internaţională”, concluzionează editorialistul Financial Times Nick Kochan.