Fiicele lui Dinu Patriciu, gata sa raspunda pentru “greselile” tatalui. Ar putea fi mai sarace cu 85 de milioane de dolari!
La ultimul termen de judecata al dosarului in care Patriciu este judecat, acum post-mortem, pentru manipularea pietei de capital, fapta prin care ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu de 85 de milioane de euro, avocatii acestuia au depus recent certificatul de deces al omului de afaceri. Potrivit legii penale, magistratii Curtii de Apel Bucuresti urmeaza ca la pronuntarea in dosar sa ia act de moartea omului de afaceri si sa stinga procesul penal pornit impotriva lui.
Ori la bal, ori la spital
In continuare, exista doua variante care la aceasta ora sunt analizate de judecatori. Prima, dupa pronuntarea eventualelor condamnari fata de ceilalti inculpati din dosar, sa continue judecarea cauzei si pe latura civila, adica sa stabileasca cuantmul despagubirirlor si modalitatea acoperirii prejudiciului pentru fiecare dintre persoanele judecate, sau sa inchida, de tot, dosarul. Daca judecata va continua pe latura civila, vor fi introdusi in cauza mostenitorii lui Patriciu, dupa clarificarea problemei succesiunii.
A doua varianta implica un nou proces, pe care compania Rompetrol sa-l porneasca impotriva persoanelor declarate vinovate de instanta de judecata, pentru recuperarea pagubei.
Dinu Patriciu a murit pe 19 august, la Londra, in timp ce procesul acestuia se afla in faza finala de judecata la Curtea de Apel Bucuresti. In prima etapa, la Tribunal, Patriciu, Sorin Pantis, fost ministru al comunicatiilor, Alexandru Bucsa, mana dreapta a magnatului, dar si restul persoanelor judecate au fost achitati.
Ar fi manipulat bursa
Potrivit anchetatorilor, în calitate de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu şi-a însuşit în perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001 suma de 85 milioane USD, cuvenită de fapt bugetului de stat.
CITESTE SI: N-a apucat s-a vada si p-asta! Dinu Patriciu, divortat post mortem!
Mai exact, Patriciu era acuzat că a organizat şi coordonat operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA, prin intermediul unor conturi aparţinând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influenţării şi menţinerii unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare, la data de 7.04.2004, când a fost asigurat transferul unui număr de 1 miliard acţiuni RRC de la SC Rompetrol SA către Saltville Ltd.
În perioada 07.04.2004-20.04.2004, se arată în rechizitoriu, omul de afaceri „a organizat şi a dispus lansarea şi afişarea în sistemul electronic de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti a unor ordine de bursă de vânzare şi cumpărare, cu consecinţa inducerii unor semnale false şi înşelătoare pentru ceilalţi participanţi la tranzacţionare cu privire la cererea, oferta şi preţul acţiunilor tranzacţionate cu simbolul RRC”.
M.NIculescu