Imagini spectaculoase au fost surprinse joi pe Dunăre, în dreptul orașului Galați. Fluviul dă senzația că fierbe, nori de aburi ridicându-se desupra apei. Specialiștii spun că este vorba despre un fenomen provocat de schimbările bruște de temperatură.
Joi dimineaţă la Galaţi au fost cel mult 6 grade Celsius, în timp ce apa Dunării a avut temperatura de 21 grade. Această diferenţă a dus la crearea aburilor pe fluviu și a dat senzația că Dunărea dă în clocot.
Fenomenul nu reprezintă un pericol pentru navigație, iar autoritățile fluviale nu au fost nevoite să ia măsuri speciale.
„Este un fenomen care apare atunci când sunt schimbări bruște de temperatură. Dunărea fierbe, așa se spune, deoarece apa este caldă și temperaturile au scăzut foarte mult, într-o perioadă scurtă de timp. La Galați apa are 20 de grade, iar afară sunt 6, cel mult 7 grade Celsius. Este o diferență mare care provoacă fenomenul. Oricum, nu reprezintă un pericol pentru navigație, nu trebuie să luăm măsuri speciale la nivelul instituției. Comandanții de nave sunt instruiți ca în cazul în care vizibilitatea este afectată să circule cu atenție sporită”, a explicat corespondentului MEDIAFAX, directorul AFDJ, Dorian Dumitru.
Navigatorii confirmă și ei că fenomenul spectaculos nu reprezintă un pericol pentru navele care trec pe Dunăre deoarece radarul indică toate eventualele obstacole. „Fenomenul de fierbere a Dunării are loc atunci când temperatura este foarte scăzută, când sunt diferenţe foarte mari de temperatură, între temperatura apei şi cea de afară. Radarul ne ajută foarte mult şi când sunt fenomene de acest gen, când este ceaţă noaptea, în special când este vizibilitate redusă”, a declarat căpitanul unui bac care traversează fluviul de la Galați la Tulcea.
Gălăţenii se declară încântați de imaginile de pe fluviu, deși sunt obişnuiţi să vadă astfel de fenomene pe Dunăre. „Sunt aburii, condensul, apa este caldă, aerul nu. Pentru pentru cineva străin care nu a mai văzut fenomenul este ciudat, dar eu sunt de aici. Este ceva natural pentru mine, pentru o persoană străină nu. Pot zice că este frumos, dar totodată este şi un pic înfricoşător”, a spus unul dintre gălățenii aflați pe faleza Dunării.
Navigatorii spun că fenomenul de fierbere a Dunării are loc de două, trei ori pe an, în special toamna și iarna.